Георги Митев навърши 70 години

Доайенът на леката атлетика в Мездра Георги Митев става на 70 години на 2 октомври.

Митев е роден на 2 октомври 1946 г. в град Берковица и е бивш национален състезател по ски бягане и лека атлетика. Юбилярът става майстор на спорта, а след приключване на активната си спортна кариера е треньор в родния си град и в спортното училище във Враца.

В последните три десетилетия Митев е неразривно свързан с възхода, развитието и най-големите успехи на олимпийски спорт номер една в Мездра.

От 1982 г. насам възпитаниците на Георги Митев печелят над 200 шампионски титли на България и повече от 350 медала от национални първенства, балкански шампионати и международни турнири. Сред тях са Митко Ценов, участник на олимпийските игри в Рио де Жанейро и национален рекордьор на 3000 м стипълчейз и европейски шампион за младежи до 23 години, и неговият треньор Йоло Николов, многократен шампион на страната в бяганията на средни и дълги разстояния. Митев е запалва по атлетиката и Борис Воденичаров, наставник на националния рекордьор в тласкането на гюле Георги Иванов, футболистът Цветан Генков, бивш национал и голмайстор на „А” група, лекоатлетът Цветослав Станкулов, участник на световното първенство в Токио’91 и национален рекордьор в щафетата 4×400 м, многократните републикански шампиони Силвия Александрова, Слави Маринов и др.

Митев работи и в Ученическата спортна школа, ДФС Локомотив и СК Атлет – Мездра, на който е основател, а известен период е и председател на новия атлетически клуб. По негова инициатива от 2003 г. насам в Мездра ежегодно се организира Национален шосеен пробег „3 март”.

Три пъти  (2002, 2006 и 2009 г.), Георги Митев е определен за Треньор на годината в община Мездра, а през 2012 г. Общинският съвет го удостои със званието „Почетен гражданин на Мездра” за принос в развитието на спорта в общината.

Екипът на списание „Атлетика“ и сайта Atletikabg.com пожелават много здраве и още години около любимия спорт на Георги Митев!

Share Button