ГРОЗДЕТО – НАЙ-МОЩНИЯТ ПРИРОДЕН ЕНЕРГЕТИК

Есента е сезонът на гроздето. Предлагаме ви материал за този популярен плод публикуван в списание „Атлетика“.

Гроздето е един от първите култивирани от човека плодове. За негова родина е приета Западна Азия, макар че днес разпространението му е по целия свят в зони с умерен климат. Смята се, че е култивирано преди 8000 години в Месопотамия, откъдето по-късно е разпространено във Финикия и Египет, а оттам чрез мореплавателите и по други места. Знае се, че по нашите земи древните траки са отглеждали грозде още 3000 г. пр. н. е.

satyres_dans_le_cortege_de_dionysos_musee_du_cabinet_des_medailles_bnf_6710221755

Гроздето расте на чепки по храсти или лози. Изключително сочен плод, който може да бъде със семки или без семки. В зависимост от цвета си се дели на бяло и черно. Бялото всъщност е в различни нюанси от жълтеникаво – зелено до светлозелено. Черното варира от светлочервено до лилаво – черно.

Гърците откриват, че от гроздето може да се прави вино, а култът към тази напитка намира своя израз в обожествяването чрез бог Дионис. Първообразът на днешното вино е бил доста по-различен. Това е бил по-скоро гъст ферментирал сироп, разреждан с вода и подправян с билки и мед. Постепенно технологията започва да се развива, за да се стигне до това, което познаваме днес, а традициите на гърците били наследени от римляните и дори бог Дионис приема римското име Бакхус. След падането на Римската империя винопроизводството стават привилегия на монасите във Франция и Германия. Освен виното, самият плод е бил целогодишно на трапезата и на гърци, и на римляни. През 19 век, след откриването на пастьоризацията, става възможно неферментиралият гроздов сок да се отдели като самостоятелна напитка. До преди 20-ина години гроздов сок имаше редовно на пазара и спомените от детството ми са свързани с половинлитрови стъклени бутилки от тази вкусна и ароматна течност, която всеки ден присъстваше на трапезата. За съжаление, при днешното разнообразие от сокове, гроздов е трудно да се намери.

grapes-05

Вълшебните свойства на гроздето са познати на хората още от древността. В Древна Гърция след тежки болести лекарите препоръчвали засилена консумация на грозде за по-бързо възстановяване на силите.

 

Плодът присъствал задължително в менюто на участниците в древните олимпийски игри – за допълнителна сила и издръжливост.

 

Запазени са писмени сведения, които описват храненето на първите шампиони, което е включвало наред с хляба, млякото и месото такива „задължителни” качващи спортната форма продукти като мед, сусам, чесън и големи количества грозде. Днес няма учен, който да се усъмни в качества на вълшебните зърна, а спортните специалисти го посочват като една от най-важните храни за хора, занимаващи се активно със спорт.

Гроздето е изключително ценно за спортистите заради факта, че е

 

най-мощният източник на лесноусвояема енергия сред плодовете,

 

както и заради богатото съдържание на минерали и витамини. Химичният състав е различен в зависимост от сорта, а също така може да варира от начина на отглеждане, от вида на почвата и от други фактори. Един от най-богатите на захари плодове: от 13 до 25 % захари, сред които преобладаваща е глюкозата, следвана от гроздовата захар и фруктозата. За тези, които не знаят:

 

гроздовата захар се смята за най-доброто гориво за човешкия организъм, защото не се преработва от храносмилателната система, а директно се всмуква от кръвта и се усвоява оптимално.

 

Така тя се превръща в мощен и бързоусвояем източник на гликоген, който се отлага в черния дроб и мускулите и служи за енергиен резерв на организма. Това е от особено значение за бегачите на дълги разстояния, но всички специалисти са на мнение, че гроздето е задължителен плод в менюто на всеки спортист. В 100 гр. грозде има от 60 до 85 ккал. в зависимост от сорта. Киселините (винена, ябълчена, кехлибарена, лимонена и фосфорна ) са между 4 и 7 % и подпомагат функциите на храносмилателната и отделителната система.

 

Гроздето е богато на важни за спортиста минерали и витамини.

 

То съдържа в големи количества калий, калций, магнезий, йод, цинк, фосфор. Съдържанието на минерали е между 0,5 и 1%, като най-големи са количествата на калия. Витамините, съдържащи се в гроздето, са основно от В-групата и, както знаем, са важни за доброто функциониране на мускулатурата и кръвоносната система. Високо е и съдържанието на витамин РР, който укрепва кръвоносните съдове и подобрява състоянието на кожата. Вярно е, че гроздето е бедно на витамин С, но в същото време има способността да спомага за усвояването на този витамин от организма. Черните сортове грозде, за разлика от белите, са особено богати на полифеноли, вещества – които предпазват сърцето. Тези вещества се съхраняват и във виното и това е причината някои лекари да препоръчват изпиването на една чаша червено вино на ден като лек за сърцето. Аз лично бих ви препоръчал чепка узряло и ароматно грозде. Ефектът е същият, без да натоварваме черния дроб с алкохола. А последните изследвания показват, че една от съставните части на този плод, наречена ресвератрол, може да блокира развитието на раковите клетки, затова лекарите съветват задължително да се яде грозде като превантивна мярка срещу ракови заболявания. Гроздето се препоръчва още при анемия, астма, туберкулоза, сърдечно – съдови заболявания, нервно изтощение. Засилва имунната система и подобрява умствена дейност. Лечението с грозде и пресен гроздов сок води своето начало в древността, а през 19 век става известно като амелотерапия. Освен гореспоменатите болести навремето този вълшебен плод се е препоръчвал и като средство за лечение от … любовна мъка.

Гроздето е чудесен плод за десерт, но може да се консумира и самостоятелно като междинна закуска. Прибавено към сутрешната порция овесени ядки или мюсли, то дава необходимия енергичен старт на деня. Добър вариант е за допълнителна закуска час преди тренировка, като трябва да внимавате – ако имате капризен стомах, да плюете семките. Прието в рамките на половин час след тренировка, гроздето бързо възстановява изразходвания глюкоген. Искате ли да се поглезите след хубавото тренировъчно занимание, знайте, че класическа е комбинацията грозде със синьо сирене, както и с десертни сирена като „Ементал” или „Мааздам” и др. Ако питате мен, още по-вкусно е с обикновен български кашкавал или с бяло саламурено сирене – опитайте! У нас популярна е поговорката „Манджа с грозде”, но в някои чуждестранни кухни и това го има.

 

От гроздето се приготвят стафиди, които са чудесен негов сушен заместител, когато го няма на пазара, като запазват повечето от свойствата му.

 

Всъщност, в последните години в големите супермаркети грозде може да се купи целогодишно, внос от Чили или други латиноамерикански държави, но и цената му е екзотична – стига до 40 лева за килограм. Не че сега, през есента гроздето е българско. Нищо, че в миналото бяхме страна – известен производител на грозде и ароматните  „Димят” и „Булгар” са сортове, култивирани у нас – днес повечето грозде на пазара е чуждо, предимно гръцко.

Ако намерите гроздов сок, това също е добра алтернатива за месеците, когато плодът присъства ограничено на пазара ни. И още един много вкусен вариант: компот от грозде.

California Raisins pack an all-natural, no-sugar-added nutritional punch. Fat- and cholesterol-free, and loaded with antioxidants and fiber, this small but mighty fruit is great for on-the-go or after-school snacking. (CNW Group/California Raisin Marketing Board)

Интересна е

 

гроздовата диета, която е изключително благоприятна за изчистване на организма от токсините и дава свежест и енергия.

 

Тя е много проста: в продължение на един ден от седмицата се яде само грозде – около 2 кг, но за спортисти може и повече. Смесете различни сортове – така ще е по-вкусно и разнообразно. На следващия ден храненето е нормално, на малки порции и по на често, забранени са само полуготовите храни, червените меса, пърженото, вафлите и другите сладкиши. Тази диета няма да повлияе негативно на тренировъчните резултати, защото, както вече отбелязахме, гроздето е мощен енергетик. Единствено може да усетите глад, но това се дължи на вкоренения с годините навик, а не на истинските потребности на организма. Все пак хубаво е да се приложи в деня, когато имаме по-леки тренировки. Продължителността на диетата е 1- 2 месеца веднъж седмично или по времето, през което гроздето присъства у нас на пазара. Всъщност, повечето специалисти съветват гроздето да присъства на трапезата ни целогодишно. Една чепка на ден или 100 гр стафиди ще ви направят по-енергични и ще повлияят благотворно на организма ви. Преди маратон и други бягания на дълги дистанции италиански специалисти съветват последната седмица да включваме по 200 гр. грозде към всяко ядене през деня за допълнително насищане на черния дроб и мускулните депа с гликоген.

1-grapes

Може би ви звучи невероятно, но гроздовите семки, които често ни се струват доста досадни, според последни проучвания са по-полезни дори от самия плод. Те съдържат в пъти повече антиоксиданти и затова на пазара се появиха медикаменти, съдържащи екстракти от гроздови семена.

В заключение, ако искаме да сме здрави, да имаме хубави нокти, кожа и коса, да сме изпълнени с енергия и да понасяме по-лесно тренировъчните натоварвания, нека да използваме най-мощния енергетик, даден ни от природата като дар – гроздето.

 

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button