Томас Бах: „Все още не мога да разбера защо руските спортисти бяха санкционирани в Рио“

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах призна, че все още не може да разбере защо към руските спортисти бяха приложени сакции и някои от тях бяха отстранени от олимпийските игри в Рио`2016.

„По отношение на подозренията за възможни отклонения в руската антидопингова система, то аз все още не мога да разбера защо руснаците бяха санкционирани. Дори да е имало нарушения, те са правени от федерации, към които спортистите в летните спортове нямат никакво отношение“ – цитира ТАСС думите на Бах. В случая президентът на МОК има предвид твърденията за манипулиране на допинг проби на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година.

Томас Бах отбеляза също, че по думите на шефа на комисията на УАДА (световната антидопингова агенция) Ричард Макларън, разследването за допинга в руския спорт не е завършено. „Но преди да налагаш наказание, би следвало да изслушаш и засегнатата страна, в случая – спортистите. Именно този момент в разследването на Макларън го няма“ – каза шефът на олимпийската централа.

Припомняме, че МОК реши да допусне на олимпийските игри в Рио всички руски спортисти, които отговарят на определени критерии и нямат забрана от съответните федерации. В същото време англоезичното лоби в спорта се опита да приложи натиск към МОК да изхвърли руснаците въобще от Рио, което за щастие не се случи. Най-много пострадаха лекоатлетите, които ИААФ най-безцеремонно лиши от право на участие, допускайки единствено трениращата в САЩ Даря Клишина.

Share Button