ШЕСТИМА ФИНИШИРАХА В УЛТРАМАРАТОН „ПИРИН УЛТРА“

Едва шест състезатели успяха да се справят с предизвикателствата на Пирин и да завършат в контролното време дългата дистанция на ултрамаратон „Пирин Ултра“на 23-24 септември.

Очаквано състезанието се оказа най-трудното и тежко подобно събитие, организирано в България.

„Пирин Ултра“ се провежда за първи път, като бегачите трябваше да изминат голямо разстояние през известния със специфичния си релеф планински масив.

Ултрамаратонът включваше две дистанции – 70 и 150 км, със старт в полунощ на 23-ти септември в грaд Банско.

Заради трудностите на терена и голямата денивелация, която бе необходимо да бъде преодоляна на старт застанаха около 50 участника. Контролното време за преминаване на 70 километровото трасе беше 30 ч., а на 150 км – 50 ч.

Главният организатор на проявата Димитър Димитров, който е „двигател“ и на проявата XCo Adventure Cup (състезанието по „оцеляване“ в България) сподели, че организирането и провеждането на такъв ултрамаратон е много трудна задача и той и екипът му са амбицирани както за неговото перфектно протичане, така и за бъдещето му.

Заедно на 70-километровата дистанция за 11:06 часа първи завършиха двама състезатели – Кирил Николов и Иван Сираков, които почти през цялото състезание бягаха заедно и се подкрепяха взаимно. На 8 минути след тях финишира Владимир Милушев – за 11:14 ч. При жените победителка е Десислава Христова, следвана от Тоня Цвяткова и Мая Танева.

Един от победителите – Кирил Николов, който „държи“ рекорда за скоростно преминаване на най-дългия туристически маршрут в България „Ком-Емине“ сподели, че магнетизма на Пирин е толкова силен, че се изкушава догодина да участва на дългата дистанция.

img_4160

Предизвикателствата за стартиралите на 150 км не бяха малко. Атлетите трябваше да се придвижват почти две денонощия на голяма надморска височина, като най-високата точка беше връх Албутин – 2665 м, а общата денивелация – около 9400 м. През тъмната част на денонощието температурите падаха под нулата, което създаде допълнителни притеснения за състезатели, организатори, екипи за сигурност.  Най-предизвикателно се оказа преминаването през връх Пирин, който заради местоположението си не е много популярен и е оскъден откъм туристически пътеки. Част от състезателите трябваше да се качат до върха през нощта, когато камъните бяха заледени заради ниските температури. През деня обаче времето в Пирин беше ясно, слънчево и безветрено, което улесни бягането на участниците.

За щастие ултрамаратонът приключи без  инциденти и сериозни травми, с безценната помощ от почти 50 доброволци.

Развоят на събитията в 150 километровото състезание беше интересен, като в крайна сметка жена се оказа най-подготвена и издръжлива. Още от старта водачеството пое Антония Григорова и в първата трета от разстоянието бягаше сама. Следващият я до този момент в класирането Иван Геров я настигна и бяга с нея, но след пункта на 113 км – х. Яворов реши да се откаже. След това с Филип Филипов Антония. Той живее и работи от няколко години в Ирландия. Филип и Антония бягаха заедно до края и финишираха в Банско за 38:12 часа.

Антония е най-добрата българска състезателка по ски бягане, която в последните години успешно се насочи към планинските бягания и спечели почти всички ултрамаратони в България, в които участва. Филип беше в Пирин със сериозна група близки, които го чакаха на х. „Синаница“ за подкрепа по трасето.

Антония Григорова е единствената жена, завършила дългата дистанция на „Пирин Ултра“, а само още петима състезатели успяха да финишират в контролното време. Трети на площада в Банско бяха отново двама състезатели – Пламен Цукев и Мартин Маринов. Другите двама финиширали са Дамян Димитров и Мартин Колев.

Състезанието по планински ултрамаратон „Пирин Ултра“ е поредното доказателство както за силата на волята на стартиралите, така и за сериозния възход на аматьорското бягане в страната ни.

 Според всеобщото мнение на състезатели и присъстващи на проявата приятели на бягането, „Пирин Ултра“ протече при организация на топ ниво. 

Иванка Кърпарова

Share Button