УЛТРАМАРАТОН „ПИРИН УЛТРА“ СТАРТИРА НА 23 СЕПТЕМВРИ В ПОЛУНОЩ

Ултрамаратонът  „Пирин Ултра“ има претенциите за най-трудно и най-предизвикателно състезание за този вид събития, провеждани в България.

В полунощ на 22 срещу 23 септември в центъра на град Банско ще бъде даден старт на първото издание.

На участницитепредстои да се справят с множество изпитания за духа и тялото – бягане в недобри атмосферни условия, и през тъмната част от денонощието, преодоляване на голяма денивелация и голямо разстояние в уникалната Пирин планина.

Състезанието има два маршрута  с приблизителна дължина 150 и 70 км, съответно с 9400 м и 3800 м положителна денивелация, използва маркировката на НП “Пирин“, а на участъци без налична такава е поставена светлоотразителна маркировка от организаторите.

Двете трасета минават през някои от високите върхове в Пирин, както и през по-труднодостъпни и непопулярни участъци, като на дългата дистанция е необходимо да се премине през седем с връха над 2400 м. надморска височина.

Контролното време за завършване на дългата дистанция от 150 км е 50 часа, а на 70 км – 30 часа. Ултрамаратонът e с висока степен на трудност според ITRA (International Trail Running Association) и носи на финиширалите точки, които им дават право на участие в най-силните състезания от този ранг в света.

Около 50 състезатели ще участват на двата маршрута, като сред тях са Кирил Николов – Дизела и Иван Сираков – едни от най-добрите български състезатели по ориентиране и планинско бягане. Николов и Сираков завършиха съответно втори и трети на националния шампионат по кроскънтри през март, а Кирил взе и двете национални титли по планинско бягане – къса и дълга дистанция.

За първи път в България ще стартира и Краси Георгиев – българин, който живее в Америка и има зад гърба си участия и финали в много популярни ултрамаратони по света.

Атмосферните условия в Пирин преди старта на състезанието: студено време с очаквани отрицателни температури, сняг по най-високите върхове на планината.

Състезанието по ултрамаратон „Пирин Ултра -2016“ има претенции за още „първенства“, освен денивелацията и трудността – за първи път в България всички състезатели ще имат индивидуални чипове  за  GPS проследяване, а за призьорите е предвиден паричен награден фонд.

Share Button