Костенец празнува с детска лека атлетика

Ученици от четири училища в Костенец се забавляваха с „Детска атлетика” на 21 септември.

Денят в града беше наситен със спортни прояви като част от „Празника на Костенец 2016”.

Малчугани от цялата Община Костенец изпълниха реновирания спортен комплекс „Бенковски” в едноименния град. Учениците бяха разделени в пет отбора, които успешно се състезаваха в дисциплините на програмата „Детска атлетика” на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ). В надпреварата се включиха ученици между I-ви и IV-и клас (7-11 годдини) и показаха умения в четири дисциплини с адаптираните атлетически уреди за деца – бягане през препятствия, скок дължина от място, хвърляне на ракета, бягане през стълбичка.  

Първото място заслужи селекцията на ОУ „Константин Костенечки”-село Костенец, а останалите две купи бяха за съответно възпитаниците на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”-град Костенец и СУ „Св. Климент Охридски”-град Костенец. С много хъс, желание и добри спортни умения Сборен тим и отбора на ОУ „Христо Смирненски” – Момин Проход се класираха на четвърта и пета позиция.

Призьорите бяха наградени лично от кмета на Община Костенец Радостин Радев и председателя на Общински съвет към Община Костенец Пламен Чолаков, както и от официалния гост на проявата рекордьорката на България на 1000 м и участник на Олимпийски игри Цветелина Киролов, която е и кондиционен треньор на националния ансамбъл по художествена гимнастика, спечелил бронзов медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро през миналия месец.

Още една атлетическа звезда се включи в състезанието – Виктория Йорданова от Костенец, която е шампионка на България в шестобоя за 2015 г. и 2016 г., беше лидер на един от отборите. С атлетическите си познания за проявата помогнаха и други действащи спортисти от клубовете в Костенец.

За всички участници бяха осигурени грамоти от Българска федерация лека атлетика и материални награди от Община Костенец. За първите три тима в класирането организаторите бяха осигурили ефектни купи.

Програмата на ИААФ „Детска атлетика“ се популяризира вече четвърта година в България. От април 2013-а бяха обучени стотици инструктори, а десетки хиляди деца участваха в занимания, демонстрации, състезания и семинари по „Детска атлетика“. В резултат на програмата в цялата страна има бум на детски състезания по атлетика, а повечето големи атлетически клубове откриха свои школи за деца от 6 до 11 години.

БФЛА и Мобилтел създоха още една програма за развитие на атлетиката „Атлетика за младежи“, която е насочена предимно към момичета и момчета от 11 до 14 години, а следващото състезание от тази инициатива е на 22 септември в Правец.

Share Button