Шабан Мустафа стана почетен гражданин на Сунгурларе

Един от най-добрите български бегачи на дълги разстояния Шабан Мустафа беше избран за почетен гражданин на град Сунгурларе в началото на септември.

Общинските съветници гласуваха Мустафа и 85-годишният учител Сава Савов да станат почетни граждани на Сунгурларе в средата на август. Двамата бяха официално обявени с почетното звание на 4 септември, когато е празника на града.

На 11 септември Мустафа, подкрепян от десетки свои съграждани начело с кмета инж. Васил Панделиев, завърши на 24-о място на световното първенство по планинско бягане в Сапарева баня – най-добро класиране при мъжете от българския отбор.

Седмица по-късно, на 18 септември, Мустафа спечели утрамаратона на 73 км – Софийски манастири. 38-годишният атлет има няколко национални титли в бяганията на дълги разстояния, от престижни състезания в Швейцария и Турция. През 2015-а година той завърши на 4-о място на световното първенство по планинско бягане дълга дистанция и участва два пъти на световвно първенство по полумаратон.

Освен състезател Шабан Мустафа е и активен деец на спорта и атлетиката в община Сунгурларе. Той отговаря за спорта в общината, организатор е на първото зимно планинско бягане в България и най-масови семинар по програмата на ИААФ Детска атлетикапрез 2013-а, а през 2014-а, 2015-а и 2016-а създаде и утвърди кроскънтри състезанието „Сунгурларска долина“. Мустафа е избиран и два пъти за „Любимец на феновете“ в интернет гласуване на сайта www.atletikabg.com

В решението за избиране на Шабан Мустафа за почетен гражданин общинския съвет в Сунгурларе се мотивира със следните думи:  Изключителен принос на г-н Мустафа за развитието на спорта в Община Сунгурларе и спорта в България и високи спортни постижения. Наградата е „израз на признанието на гражданите от Община Сунгурларе за шампиона Шабан Мустафа, скромен, трудолюбив – атлет, който не се страхува от километри, денивелация и загуба – състезател търсещ победата”.

Share Button