Атлет и атлетка на Европа за август

Френският десетобоец Кевин Майер и състезателката в овчарския скок Екатерини Стефаниди бяха избрани за атлети на месец август в гласуването на Европейската атлетическа асоциация.

Вотът бе даден от фенове, които гласуваха в началото на септември във Фейсбук страничката и Туитър акаунта на Европейската атлетика, а броят на комбинацията от харесванията и споделянията във Фейсбук и „ретуитванията“ в Туитър определиха победителите.

С близо 2000 точки по този показател Майер беше избран при мъжете европейци, след като спечели сребърен медал на олимпийските игри след Аштън Ийтън с 8834 точки – нов рекорд на Франция и най-добър десетобой на европейски атлет от12 години.

Майер подобри няколко от личните си рекорда и достигна до шесто място в световната ранглиста за всички времена на възраст само 24 години, което му вещаее блестящо бъдеще. Може би, затова той бе избран пред  олимпийските шампиони от Европа германците Кристоф Хартинг (диск) и Томас Рьолер (копие), словакът Матей Тот (50 км спортно ходене) и двукратия шампион на 5000 м 10 000 м Мо Фара (Великобритания).

1915857-40312811-640-360

Гъркинята Екатерни Стефаниди набра 3500 точки в гласуването, след като стана европейска и олимпийска шампионка на овчарски скок. Тя спечели първата олимпийска титла при жените за Гърция в секторна дисциплина в борба с американката Санди Морис. В Рио Стефаниди постигна 4.85 за олимпийското злато.

Share Button