Маратонът или бягането – начин на живот

Нова книга за бягането излезе от печат и може да бъде изключително полезна за всички, които го практикуват.

Този път не става дума за превод. Книгата „Маратонът или бягането – начин на живот“ е написана от изтъкнатия треньор и студентски преподавател Александър Ченгер. Книгата е насочена към широк кръг читатели. Ентусиазмът на все повече желаещи да се включат в подготовка за маратонско бягане и в нашата страна ни накара да предоставим подробна информация за провеждане на тренировъчен процес в тази насока, се казва в предговора. Информация, която да бъде лесно разбираема, практически усвояема и прилагана за провеждане на самостоятелна подготовка.

Авторът на книгата разяснява подробно основните процеси, които управляват организма по време на бягане и неговите защитни реакции, когато е доведен до екстремни състояния. Как да избегнем хипогликемия, охлаждане или топлинен шок, какви напитки да пием по трасето на маратона, какъв да бъде нашият хранителен режим – на всички тези и други важни въпроси ще открие отговор читателят.

И разбира се, в книгата ще намерите и примерни тренировъчни програми, изпробвани в практиката. Някои от тях са заимствани от европейските клубове „Спиридон“, но са адаптирани за нашите условия. Дадени са и комплекси упражнения за подобряване на силата и гъвкавостта. Авторът се спира и на най-малките подробности, които могат да помогнат на маратонците по време на тренировка или състезание, дава съвети как да се предпазят от грешки.

chenger

Зад целия този труд стои дългогодишен опит. Александър Ченгер е завършил ВИФ (НСА) през 1956 година. Състезател по лека атлетика, после треньор, преподавател по спорт в Департамента по спорт в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Убеден в каузата „Бягането – начин на живот“ в дългогодишната си професионална дейност в такава степен я е наложил на своите възпитаници, че повечето от тях продължават да я следват, както и да се подреждат на бялата линия за участие в поредния маратонски пробег, вече като ветерани.

За цялостната си организационна, спортно педагогическа и научно-публицистична дейност Александър Ченгер през 1984 година е удостоен от ЦС на БСФС с медал „За особени заслуги – златен“.

Книгата се чете на един дъх, но е трябва да се чете внимателно и да се препрочита. Тя е полезна за начинаещи бегачи, за редовно бягащи аматьори и за проесионални състезатели – за всички, приели бягането като начин на живот.

Книгата може да бъде намерена:

  1. В книжарницата на НСА
  2. СК „Шампион“, kisiov_athletics@abv.bg; моб.тел.:0897 781 828; 0882 477 599; Д. Кисьов
Share Button