Дисквалификация на шампион с много неизвестни за публиката

Угандиецът Роберт Чемонгес завърши първи при мъжете на световното първенство по планинско бягане в Сапарева баня на 11 септември, но бе декласиран по правило 144.3.Така титлата отиде при американеца Джоузеф Грей. Предлагаме ви подробно обяснение от Емил Здравков – член на съдийската комисия при БФЛА и рефер на световното първенство по планинско бягане в Сапарева баня защо беше декласиран Чемонгес.

„Явно е, че малцина знаят, какво точно се случи в мъжката дисциплина на Световния шампионат (СШ) по планинско бягане, домакин на който бе Сапарева баня на 11 септември. Целта на настоящата статия е да внесе яснота около причините за наложената дисквалификация на завършилия 1-ви по реда на пристигане състезател, на 12.5 km.

Ето и фактите, които мога да споделя с читателите. След финала отборът на САЩ подаде сигнал до Рефера на състезанието, според който атлетът, заел първа позиция е бил подпомогнат около 1200 м преди финала.

sb17505

И тук идва мястото на още по-подробните данни по случая:

–         Първо: Реферът потърси информация от най-близкия до посоченото място на нарушението, съдия по разстоянието и след като той обясни, че лице, неучастващо в състезанието е водело темпото на атлета, този доклад на съдията по разстоянието бе достатъчен, за да бъде взето решение за дисквалификация.

–         Второ: Все пак Реферът имаше възможност да изгледа и видеозапис, направен от представител на италианския отбор, който бе документирал по безспорен начин ситуацията на нарушение.

Всъщност, за какво точно бе дисквалификацията?

Правило 144 от Състезателните Правила на IAAF определя ситуациите, при които лекоатлетите могат да бъдат подпомагани в рамките на надпревара, както и забранените начини за оказване на помощ. Случаят от СШ в Сапарева баня касае Правило 144.3(a), което гласи:

„3. За целите на това Правило следващите примери се считат за помощ и следователно не е разрешено:

(a)  Воденето на темпото от лица, които не участват в същата надпревара, или от състезатели, изостанали с една или повече обиколки, или от някакво техническо средство (различно от тези, разрешени съгласно Правило 144.4(d)). … ”

Всъщност действията на съдиите и правилността на техните действията бяха потвърдени и на най-високо ниво, а именно от Жури д’апел на Световния шампионат по планинско бягане. Това стана след като решението за дисквалификация бе оспорено (от потърпевшия отбор) пред журито – органът, което има последната дума в спорни ситуации на всички състезания по лека атлетика. В конкретния случай, след като разгледа видеозаписа, Жури д’апел потвърди дисквалификацията по Правило 144.3(a).“

Share Button