Откриха световното по планинско бягане в Сапарева Баня

На 10 септември 2016-а година официално бе открито 32-ото световно първенство по планинско бягане в Сапарева Баня.

Церемонията по откриването се състоя в амфитеатър до Гейзера в центъра на града. Точно 350 атлети от 35 държави от 6 континента дефилираха по улиците на града със знамената, след което заеха място в амфитеатъра.

Гостите бяха приветствани от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, кмета на община Сапарева Баня Калин Гелев, президента на БФЛА Добромир Карамаринов и председателя на Световната асоциация по планинско бягане Бруно Гозелино.

Чест е за нас да приветстваме тук най-добрите 350 атлети от цял свят, които ще защитават честта на своите държави, каза в речта си министър Кралев. – Жителите на Сапарева Баня и БФЛА провеждат за трети път такъв голям форум. Така че, мога да уверя всички атлети и гости, че ще се радват на гостоприемството на нашите домакини. Желая успех на всички„.

Гостите бяха привествани радушно и от кмета на Сапарева Баня Калин Гелев.

Искам да ви благодаря и от името на всички жители на Сапарева Баня, че сте тук и ще вземете участие в това световно първенство. Началото бе дадено преди четвърт век, когато в Сапарева Баня бе първото състезание по планинско бягане. Днес благодарение на всички вас световното първенство се провежда тук в Сапарева Баня и честваме 25 години в това красиво кътче на България. Надявам се утре с вашата подкрепа българските национали да покажат най-доброто от себе си на световното първенство. Желая успех на всички участници и утре в този състав и с едно прекрасно тържество да отбележим отличното организиране от общината и федерацията на това световно първенство, каза пред гостите Калин Гелев.

Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов също привества всички гости и обяви на атлетите, всичко това се прави заради тях.

Не е лесно, но ние го правим от сърце заради вас, каза още Карамаринов. – Чух, че трасето е доста предизвикателно. Аз обаче знам, че вие обичате предизвикателствата и не обичате да бягате по равното. Планинското бягане е много специална дисциплина и за това вие сте едни много специални атлети. Желая ви успех, не само утре, а и за напред, защото вие сте велики спортисти и го заслужавате„, завърши президентът на БФЛА и на организационния комитет Добромир Карамаринов.

Обявявам световното първенство по планинско бягане в Сапарева Баня за открито„, заяви Бруно Гозелино, президент на САПБ. След това гостите чуха химна на Сапарева Баня, а след него и химна на Република България. Гостите видяха и автентични танци от региона в програмата подготвена от домакините. Първият старт от световното е при девойките старша възраст на 11 септември от 9:30 ч.

Share Button