Конгресът на САПБ с три важни решения в Сапарева Баня

Редовният конгрес на Световната асоциация по планинско бягане (САПБ) се проведе днес в Сапарева Баня на 10 септември.

Участие в него взеха всички 35 държави, които ще имат и представители на 32-ия шампионат на планетата, който ще се проведе на 11 септември в Сапарева Баня. Най-висшият форум в планинското бягане бе ръководен от президента на Световната асоциация Бруно Гозелино, а също така и от Добромир Карамаринов, председател на организационния комитет на Световното първенство в Сапарева Баня и кмета на общината домакин Калин Гелев.

Членовете на САПБ приеха три важни решения за бъдещето на асоциацията. Основна промяна касае световните първенства, влизаща в сила от 2017-а година, когато шампионатът ще е на 30 юли в Премана (Ит).

Според промяната за напред мъжете и жените ще бягат равни дистанции и по едно и също трасе. Същото важи и за юношите и девойките старша възраст.

Втората промяна касае броя на участниците при мъжете и оформянето на отборното класиране. Вместо 6 състезатели, както е сега за напред ще участват само 4, като времената на първите трима ще са валидни за отборното класиране.

Конгресът прие и от 2017-а година веригата Световна купа под егидата на САПБ да е с награден фонд от 10 000 долара.

Церемонията по откриването на Световното в Сапарева Баня е днес от 18,00 ч пред амфитеатър „Гейзера“ в центъра на града. За нея се очаква в града да пристигне и министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

 Четирите старта от програмата на първенството са на 11 септември. Участие в шампионата ще вземат 350 атлети от 35 държани от 6 континента. Организатори са община Сапарева Баня и Българска федерация лека атлетика с подкрепата на Министерството на младежта и спорта.

 

На снимката:

Президентът на БФЛА и шеф на оргкома на Световното първенство Добромир Карамаринов говори пред участниците в конгреса. До него са Бруно Гозелино, председател на САПБ и кмета на Сапарева Баня Калин Гелев

фото: Илиан Телкеджиев, LAP.bg

Share Button