Санди Морис подобри рекорда на Исинбаева

Санди Морис, сребърната медалистка в овчарския скок на световното първенство в зала и олимпийските игри в Рио, пристигна в Брюксел с една цел – да подобри рекорда на турнира на Елена Исинбаева от 2005-а.

Морис изпълни намеренията си във вълнуващ дуел с олимпийската шампионка Катерини Стефаниди. Само двете преодоляха 4.64 – американката от първи опит, а гъркинята – от втори. Морис успя при втория си опит на 4.70, а Стефаниди отиде направо на 4.76 и излезе на първо място с великолепен първи опит. Санди допусна фаул и остави следващите си скокове за 4.82. На тази височина ролите се размениха – Морис я преодоля от първи опит, а Катерини допусна грешка и поиска 4.88. Санди обаче отново я прати в „нокдаун”, тъй като беше пред нея в стартовия списък и отново от раз покори летвата и постави рекорд на Диамантената лига (старият 4.84 на Ярислей Силва от турнира в Бирмингам тази година).

Стефаниди нямаше избор и отиде на 4.94, но сценария се повтори. Морис първа прави опит на тази височина и отново успя – най-добро постижение в света за сезона, рекорд на турнира и нов рекорд на САЩ на открито! Гъркинята допусна два фаула и приключи участието си, а Санди поиска 5.00. Серията от три поредни успешни скока беше спряна, но Морис се справи във втория си опит и стана третата в историята над 5.00 след Елена Исинбаева и Джен Сур (само в зала). Накрая Санди атакува и световния рекорд на Исинбаева (5.06), но направи три фаула на 5.07.

Share Button