Откриват Световното първенство по планинско бягане с шествие на атлети от 35 държави

 Церемонията по официалното откриване на 32-рото Световно първенство по планинско бягане в Сапарева баня, на което общината е домакин заедно с Българска федерация по лека атлетика ще се проведе на 10 септември (събота) от 18:00 часа.

 От 17:30 ч. ще започне с представяне на отборите и шествие от центъра на града до амфитеатър „Гейзера“. В 18:00 ч. на амфитеатъра ще бъде даден и официален старт на най-голямото атлетическо събитие за 2016-а в България. Сред официалните гости на тържествената церемония по откриване ще присъства и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

На 32-рото Световно първенство по планинско бягане България ще бъде представена от 17 атлети. Трима от българските състезатели са от Сапарева баня. Това са Любомира Пехливанска, Димчо Мицов и Йоана Гелева. Участие в шампионата на планетата ще вземат 350 атлети от 35 държави от шест континента, сред които и най-добрите в тази дисциплина.

Самите стартове на състезанието са в неделя, на 11-и септември. Първият на дистанция 3.6 км., при девойки старша възраст, е в 9:30 ч. от местността „Валявица“, а финалът е пред Посетителски център „Паничище“. Стартът при юношите е в 10:30 ч. от Посетителски център „Паничище“ до хижа „Рилски езера“ /дистанция 7.3 км./. Стартът при жените на 7.3 км. е в 11:00 ч. от Посетителския център на Паничище, а финалът им – пред хижа „Рилски езера“. Последният старт на състезанието е при мъжете на 12.7 км. в 11:30 ч. от Гейзера в Сапарева баня, а финалът също е на хижа „Рилски езера“.

     Припомняме, че във връзка с безопасното провеждане на Световното първенство на 10-и и 11-и септември движението на МПС-та по трасето на състезанието в Сапарева баня и Паничище ще бъде забранено. В деня на състезанието пътят към Паничище ще бъде затворен от 9:00 ч. сутринта и няма да бъдат допускани никакви автомобили,  освен акредитираните, до приключване на самото състезание. На 10 септември /събота/, когато е официалната тренировка на състезателите, пътят ще бъде затворен в часовете: от 10:00 ч. до 12:00 ч. и от 15:00 ч. до 17:00 ч. 

    Награждаването на най-добрите състезатели на всяко бягане индивидуалните победители ще бъдат почетени с цветя на финала на съответната дисциплина.  Церемонията по официалното закриване на спортното мероприятие и награждаването на призьорите с медали ще се състои вечерта на 11-и септември, от 19:00 ч., на амфитеатър „Гейзера“.

Share Button