Добромир Карамаринов: Сапарева баня прави голям шлем в планинското бягане

Организаторите на световното първенство по планинско бягане в Сапарева баня дадоха пресконференция на 7 септември в пресклуб „България“ в София.

Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов обяви, че това което прави през годините Сапарева Баня е един голям шлем в планинското бягане:

„Няма друг град в света, който да е организирал Балкански, Европейски и Световен шампионат по планинско бягане. С гордост мога да кажа, че Българска федерация лека атлетика промотира тази нова ниша в световната атлетика в тази част на Балканите. През 2008-а година в Сапарева Баня бе първия Балкански шампионат по планинско бягане. Ние бяхме инициатори и го проведохме много успешно. Сапарева Баня бе домакин през 2009-а година и на Семинар по планинско бягане, за да се развие по-успешно тази нова дисциплина. България до момента е провеждала 3 пъти Балкански шампионати по планинско бягане, два пъти Европейски първенства в тази дисциплина, Младежка международна купа, която е със статут на Световно първенство и сега Световно първенство. Всъщност няма проява в планинските бягания която България да не е организирала. Разбира се, най-голямата предстои да се случи на 11-и септември в Сапарава Баня. Искам специално да благодаря на община Сапарева Баня и на кмета на общината господин Гелев, за невероятните усилия по организацията на шампионата, на Министерството на младежта и спорта, което осигури това което може да осигури в частта за която отговаря, на екипите на БФЛА и община Сапарева Баня, които до този момент работят денонощно, а така ще бъде и до края на световното. Всъщност така трябва да се работи, за да се поздравим с едно успешно първенство. Надявам се този шампионат да бъде един венец на изключително успешната 2016-а година за българската атлетика“.

Калин Гелев – кмет на община Сапарева Баня заяви пред журналистите:

 „Изключително съм горд да представя община Сапарева Баня, като домакин на световното първенство по планиско бягане, което е най-голямото събитие в календара на българската лека атлетика за 2016-а година. Наред с най-големия минерален извор Сапарева Баня може спокойно да се нарече столица на световното планиско бягане. През 2008-а година проведохме Балканско първенство, през 2010-а Европейско, а сега сме на прага на Световното първенство по планинско бягане, което общината има честта да проведе. Така, че 25 години след първото бягане от Сапарева Баня до Рилските езера вече може гордо да кажем, че сме столицата на световното планинско бягане и с ваша помощ ще проведем успешно най-голямото атлетическо събитие за годината в България.“

Координаторът на световното първенство Галя Пухалева запозна журналистите с програмата на първенството в Сапарева Баня и участниците в него:

„Официалните тренировки по трасето са насрочени за събота, а същата вечер от 18:00 часа пред гейзера в Сапарева Баня ще е и откриването на което очакваме министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Участие в първенството ще вземат състезатели от 35 държави от 6 континента. От мъжете най-известното име е Ахмет Аслан (Турция), който е шесткратен европейски шампион, бронзов медалист от световното първенство 2008-а година и сребърен медалист на шампионата на планетата през 2011-а. При жените водещата състезателка е Андреа Майер, световна шампионка за 2014-а година„.

На снимката отдясно:  Калин Гелев (кмет на община Сапарева баня), Галя Пухалева (координатор на световното първенство по планинско бягане), Диляна Минкина (национална състезателка) и Добромир Карамаринов (президент на БФЛА и АБАФ, първи вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация).

Share Button