Олимпийските медалистки Павлина Филипова и Евгения Раданова на старта на втория екиден маратон

По традиция щафетният маратон ще се проведе на 6-и септември, деня на Съединението на Княжество Бъгария и Източна Румелия.

Над 240 участници, разпределени в 40 отбора, ще вземат участие във Втория София Екиден Маратон, който ще се проведе на 6-и септември в столицата под патронажа на посолството на Япония в България. Традиционното вече спортно събитие се организира всяка година в деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия за да отбележи този голям български празник, както и за да даде възможност на всички любители на бягането да премерят своите сили в класическата дисциплина и да споделят емоциите от любимия спорт.

В регистрираните отбори срещаме имената на олимпийските медалистки Евгения Раданова и Павлина Филипова, както и на други изявени български спортисти- Йоло Николов, Шабан Мустафа, Милен Радуканов, Цветелина Кирилова, Даниела Йорданова и др.

Всички желаещи да станат част от събитието и да споделят емоциите от любимия спорт и да премерят своите сили в маратона могат да заявят своето участие на http://sofiaekidenmarathon.com/ до 05 септември 2016г.

Надпреварата ще стартира точно в 9:00 часа на 6-и септември от старт-финалната зона пред Националния стадион „Васил Левски“ и се очаква да прикючи малко след 13:00 часа на същото място. Състезателното трасе ще премине по булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“ и „Черни връх“. Отборите от по 6 души ще пробягат под формата на щафета класическата маратонска дистанция от 42,195 км., като всеки участник ще пробяга дистанция от 5 или 10 километра като последният пост е 7.195 километра. Тази година титлите ще бъдат връчени в шест отделни категории: мъже, жени, смесета щафета (четирима мъже и две жени), корпоративна щафета, смесена щафета за студенти и смесена със свободен брой мъже и жени. Материалните награди за всички победители са осигурени от спортната марка Mizuno с официален представител за България верига магазини SLS.

Организатор на събитието е Младежки спортен клуб „София Европа“ с подкрепата на Посолството на Япония в България, Министерството на младежта и спорта, Столична община, Асоциация „Спорт за всички“, клуб “5kmrun”.

Sofia Ekiden Maraton261

Още за София Екиден Маратон

Първият „Екиден маратон“ се провежда през далечната 1917 г. в Япония и от тогава набира световна популярност като достъпено и атрактивно масово спортно събитие по целия свят.

Наименованието на състезанието не е случайно – думата „екиден“ се формира от две японски думи- „еки“-пост и „ден“- предаване. Регламентът предвижда отборите да се състоят от по шест души, които общо изминават класическата дистанция от 42.195 км. 

В първото издание на София Екиден Маратон миналата година на първо място се класира отборът на „Спарта“- Габрово. Със своето отборно постижение от 2 часа 22 мин 26 сек. те вече притежават и първото най- добро постижение за България. След оспорвана битка и драматично изпреварване в последните метри, на второ място се класира отборът на Софийския университет „СУ Атлети“ с време 2 часа 33 минути и 36 сек., а трети останаха „Шотландските бойци“. Отборът на „Сухопътни войски“ грабна първото място в категорията „Държавни структури“, следвани от „Полицейски спортен клуб“ и „Пожарникарите“. Тази година тези отбори отново са заявили участие и ще имат възможност да защитят миналогодишните си резултати.

Sofia Ekiden Maraton477

 

 

 

Share Button