ИСТАФ ще промотира европейското първенство през 2018-а

Най-силният турнир от веригата „Световно предизвикателство“ на ИААФ – ИСТАФ в Берлин ще се проведе на 3 септември.

Организаторите на ИСТАФ обявиха, че подкрепят следващото европейско първенство на открито, което ще бъде в германската столица от 7 до 12 август 2018-а, а митичният олимпийски стадион в Берлин ще бъде арена на надпреварите на най-добрите атлети от континента.

През 1936-а стадионът, построен от нацистите, приема програмата на атлетиката от 11-ите олимпийски игри, а американецът Джеси Оуенс печели четири златни олимпийски медала на 100 м, 200 м, скок дължина и 4х100 м.

12-ото световното първенство за мъже и жени през 2009-а също е в Берлин и едно от най-успешните в историята.

Историята на турнира ИСТАФ започва през 1921-а година, а на 3 септември 2016-а ще бъде 75-ото му издание, на което ще стартират атлетически звезди като Дейвид Лекута Рудиша, Тиана Бартолета, Бърнард Лагат, Тиаго Браз да Силва, Кастър Семеня, Томаш Майевски, Робърт Хартинг, Томас Рьолер, Валери Адамс и още десетки олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти.

ИСТАФ години наред беше във веригата „Златна лига“, но условията за взимане на категория „Диамантена лига“ не отговарят на концепцията на турнира, който продължава 5 часа и включва детски стратове и състезания на хора в неравностойно положение.

Share Button