Филикс с рекордна пета олимпийска титла

Алисън Филикс стана първата атлетка в историята с 5 олимпийски титли. Тя беше на втори пост на американската щафета 4х100 м, която спечели финала на Игрите в Рио де Жанейро с второ време в историята.


Досега Филикс делеше първо място в историческата класация на атлетките с 4 златни медала заедно със сънародничките си Евелин Ашфорд и Саня Ричардс-Рос, Фани Бланкерс-Коен (Хол), Бети Кътбърт (Авл) и Бербел Екерт-Вьокел (ГДР). Алисън не успя да подобри рекорда във финала на 400 м, където остана втора след шампионския плонж на Шоней Милър (Бах).
До титлата на 4х100 м при жените САЩ стигна по най-драматичния начин. В сериите Филикс бе ударена от бразилката Франсиела Красуцки точно когато приближаваше зоната за предаване. Алисън наруши баланса си, скоростта й падна и вече нямаше как да настигне тръгнала на трети пост Инглиш Гарднър. Филикс изпусна палката, но съобрази, че трябва да се върне, да я вземе и да я предаде на Гарднър в зоната, за да може американската щафета да завърши и после да подаде протест. Той беше уважен според правило 163.2, което доведе до дисквалификация на Бразилия и назначаване на повторно бягане за САЩ.
Какво казва правило 163.2.:
Попречване
2. Ако атлет е блъснат или му е попречено, така че е възпрепятствано неговото придвижване напред:
(а) ако блъскането или попречването се счита за неумишлено или е причинено не от състезател, Реферът може, ако е на мнение, че атлетът (или неговият отбор) е бил сериозно засегнат, да нареди бягането да бъде проведено отново или да разреши на засегнатия атлет (или отбор) да се състезава в следващия кръг на дисциплината;
(b) ако друг състезател е бил отговорен за блъскането или попречването, според Рефера, то този атлет (или отбор) подлежи на дисквалификация от съответната дисциплина. Реферът може, ако е на мнение, че атлетът е бил сериозно засегнат, да нареди бягането да бъде проведено отново без дисквалифицирания състезател или да разреши на засегнатия атлет (или отбор) (различен от всеки дисквалифициран атлет или отбор), да се състезава в следващия кръг на дисциплината.
И в двата случая, по букви (а) и (b), такъв състезател (или отбор) обикновено трябва да е завършил съответната дисциплина, влагайки реални усилия.
От двете серии Китай беше с най-слабо време, осигуряващо класиране за финала – 42.70. Това беше и целта на американките в „соловото” им повторно бягане. Те я надминаха с 41.77, по-добро време от най-бързото в сериите – 41.79 на Ямайка. Във финала имаше една промяна в квартета от САЩ. На последен пост Тори Буи замени Моролейк Акинъсън. От първа пътека САЩ триумфира с второ време в историята – 41.01, отстъпвайки само на световния рекорд (40.82) от Лондон-2012. Първи пост Тиана Бартолета взе втори златен медал след победата си в скока на дължина, а Тори Буи вече има пълен комплект медали – златен от щафетата, сребърен на 100 м и бронзов на 200 м. Ямайка завърши на второ място с 41.36, а Великобритания – на трето с национален рекорд 41.77. Илейн Томпсън беше на втори пост за Ямайка и не успя да вземе трета титла след тези на 100 и 200 м. Останалите в квартета бяха Кристаниа Уилямс, Вероника Кемпбъл-Браун и Шели-Ан Фрейзър-Прайс. Вероника (3-3-2) и Алисън (5-3-0) вече делят второ място във вечната класация на атлетките с олимпийски медали. №1 е Мерлин Оти с 9 (0-3-6), но Филикс може да я изравни, тъй като ще стартира и във финала на щафетата 4х400 м на САЩ.
Иван Чешанков

Share Button