Елена Исинбаева прекрати кариерата си

Една от най-великите атлетки на нашето време Елена Исинбаева прекрати официално забележителната си състезателна кариера.

Решението си двукратната олимпийска шампионка обяви на специална пресконференция в Рио де Жанейро. Тя вече предвалително бе заявила, че след олимпийските игри в Рио ще се откаже от активна състезателна дейност. За съжаление, след политическото решение на ИААФ руските атлети не бяха допуснати до Игрите, а на една от най-забележителните спортистки й бе отказана възможност да завърши по подобаващ начин бляскавата си кариера.

Днес, в Рио, на 19 август 2016 година, Елена Исинбаева приключва своята професионална кариера. Смятах, че ще съм тъжна, че няма да сдържа сълзите си. Но вчерашният ми избор в комисията на спортистите към МОК ме въодушеви. Радвам се, че се реализирах, че има място в сърцата на феновете. След тази пресконференция вече ме смятайте за бивша спортистка,“ – каза рускинята.

Легендата в овчарския скок не спести и обвиненията си към ИААФ и сегашния му шеф Себастиан Коу. Тя обясни, че никога не е употребявала допинг и по време на цялата си състезателна кариера е била проверявана многократно.

„Никога няма да им простя, нека Бог ги съди,“ –  каза Елена, едва сдържайки гнева си.

По повод избирането й за член на комисията на спортистите в МОК двукратната олимпийска шампионка заяви, че ще работи здраво в името на правата на всички спортисти, за да няма такива случаи (като отстраняването на руските лекоатлети) в бъдеще.

Елена Исинбаева е двукратна олимпийска шампионка в овчарския скок от Игрите в Атина през 2004 и в Пекин през 2008 година. Има и бронзов медал от Игрите в Лондон през 2012 година. Трикратна световна шампионка на открито и четирикратна световна в зала. Световна рекордьорка, като в кариерата си има 28 поправки на световния рекорд.

elena_isinbaeva_rio_2016_1

 

Share Button