Митко Ценов: Не се чувствам добре

Националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов не се класира за финала на дисциплината на олимпийските игри в Рио и постигна най-слабия си резултата за годината на 15 август.

Ценов завърши последен в първа серия в коронната си дисциплина с резултат 8:54.79.

Най-добрите резутатите в подборните състезания бяха на Консеслъс Кипруто (Кения) 8:21.40, Джакоб Апартани (Уганда) 8:21.53 и Доналд Кабрал (САЩ) 8:21.96 от трета серия.

За финала преминаха и другите двама кенийци – Ейзекил Кембой (олимпийски шампион от 2004-а и 2012-а и четирикратен световен шампион) и Бримин Кипруто – олимпийски първенец от 2008-а, като и рекордьора на Северна Америка Иван Джагър (САЩ) и последните европейски шампиони франзуците Йоан Ковал (2014-а) и  Мехиси Бенабад (2016-а).

След серията Ценов заяви: „Не се чувствам добре. Бях планувал да бягам с олимпийския шампион Кембой, но щом той направи атака, аз се хванах с него и издържах само 20 метра. След това постепенно отпаднах. Направихме много добър лагер в Кения от януари до май. Бях много добре, започнах с 8:21.64 на Диамантена лига в Доха на 6 май, но формата ми вместо да се развива регресира. Днес беше най-слабото ми постижение за годината. С треньора ми се съмняваме дали не съм проболедувал нещо на крак. Имах някакви отклонения в медицинските изследвания, но не искам да се оправдавам с това. Дойдох на олимпийските игри, за да направя нещо значимо, но не се получи.

Следва почивка и пълни медицински прегледи през есента. Ще започна сериозна подготовка за новия сезон през ноември след пълно възстановяване. С треньора имаме идея да се пробвам на средните дистанции – 800 м и 1500 м.“

Share Button