Силвия Дънекова: Исках да се хвърля от 16-ия етаж

След като стана ясно, че Силвия Дънекова е със спрени права тя отговори на въпроси на пратеника на „Стандарт“ Пламен Вълков и български журналисти в Рио де Жанейро.

– Силвия какъв е твоя първи коментар за спирането на правата ти в Рио?
– Аз съм състезател, който много добре познава правилата на ВАДА (Световната антидопингова асоциация) никога не бих си позволила да вляза в олимпийското село в Рио дори и да имам нищожни съмнения, че съм замърсена. Имах известен конфликт с ВАДА преди 45 дни и мисля, че сега ми показват кой е по-силен.
– Какво имаш предвид?
– На няколко състезания на които участвах се получаваше така, че нямаше жребии кой да бъде проверен, каквато е практиката а всичко бе дирижирано и бяха посочени хора от тях. Така се стигна до момента в който им го написах в писмен вид като коментар и упрек. Стигна се до момент в който бялата мафия решава кой ще стартира и кой ще си тръгне. Шокира ме факта, че за мен която дори не им застрашавам медалите харчат такива пари, за да ме елиминират. Пробите за газ анализ са ограничени и ужасно скъпи, а мен ми въртят вече шеста проба там. И още няма резултат от Б пробата на урината.
– А какво всъщност представляват тези газ-анализи?
– Това е машина, която ти изследва кръвта и урината, и ти изкарва метаболитни продукти от години назад. Лошото е, че ние нямаме специалисти които да разчитат такива диаграми и те го знаят много добре.
– Как се разви цялата сигуация с пробите от пристигането ти в Рио?
– На 30-и юли ми взеха първата и тя бе отрицателна. На 1 август ми взеха втора проба. Първата урина ми бе с ниско PH – 0,04 и трябваше да хапна нещо, за да сгъстя урината. Ям от тяхната храна и давам втора урина, която е вече с PH 0,07. Взимат ми и кръв. Едната от тези две урини излиза отрицателна, а за другата казват, че има съмнения за метаболитни продукти наподобяващи ЕРО. Поредният парадокс е, че ми показват една и съща диаграма на урината и кръвта. Което е невъзможно. Другото несъответствие е че когато отивам да въртим проба Б те ми дават урина с РН 0,09. Обясняват ми, че машините им не са калибровани. След като не са им калибровани, защо трябваше да давам урина два пъти???Въпрос без отговор!!!
Няма как да се боря срещу тях, защото те са мафия в бели престилки. Създали са лаборатория за стотици милиони, а дори нямат топла вода. Но да не се заблуждаваме. Нали те работят за нашето здраве. Нищо че хигиенните условия тук са под всякакъв коментар. Единствено да се краде, друго не се прави в селото. От 26 юли не са ни сменяли чаршафите и кърпите в апартамента. Храната е под всякаква критика, но ВАДА са в наша полза и в наш интерес. Няма как да съм взела нещо с което да се компрометирам и вие го знаете много добре. Аз не решавам какво да взимам и какво да не взимам. На мен доктора ми дава само витамини които са проверени.
– Някога представяла ли си си, че ще дадеш положителна проба и то на олимпиада?
– Когато пристигнах в Рио си казах „Е вече никой не може да ме спре“, но съдбата си направи лоша шега с мен. Никой не идва на олимпиада, за да си представя, че ще го хванат. Обикновено трудното е докато дойдеш. Но те измислиха нови методи за по бедни и малки страни като нас.
– Как реагира когато разбра, че пробата ти е положителна?
– В първия момент си помислих, че е шега. Даже се изсмях. После поисках да се хвърля от 16-ия етаж. После се надявах да е една огромна грешка и си мислих, че след това ще ми се извинят. След това започна едно дълго плакане, докато почти не бях на прага да полудея. След това дойде момента в който си казах, че живота не свършва с това. И сега се опитвам да се съхраня психически в дългосрочен план.
– Ако бъдеш наказана за 4 години, каквато е практиката какво ще правиш след Рио?
– Първо искам да се прибера, защото тук не мога да мисля трезво върху ситуацията. И когато всичко улегне в мен самата ще мисля как да си подредя живота.
– Според теб има ли някаква нагласа срещу атлетите от източна Европа след допинг скандала с руските атлети?
– Ако аз не съм доказателство за това здраве му кажи. Днес когато излязоха руснаците на басейна цялата публика започна да ги освирква, а публиката е преди всичко Америка. Това не е олимпизъм и олимпийски игри. Това е англоговорящ свят, който иска да докаже че е супер нация. А нали всички сме равни? Елате в селото и вижте обзавеждането на големите и богати страни, и вижте къде живее източна Европа.
– Какво е бъдещето на спорта тогава според теб?
– Не се оправдавам. Аз съм вече извън играта и може би трябва да им благодаря, че се прибирам преди да са ме ограбили, отвлекли или застреляли. Бъдещето е в техните ръце и за техните състезатели. Само че на мен никой няма да ми върне състезанието, което вече загубих и труда който отиде на вятъра. Както и никой не може да върне световната титла на Габи от Портланд.

 standartnews.com

Share Button