Българският отбор в Рио: Георги Цонов – троен скок

Георги Цонов е в полезрението на атлетическата общност от 2010-а, когато взе първите си медали – златен на европейските олимпийски квалификации и бронз на олимпийските игри за кадети.

След първите успехи последва и смяна на треньора като баща му Стойко Цонов смени първия му наставник Атанас Николов.

Характерно за Цонов е, че винаги се представя като борбен състезател на големи първенства и е във финали и с медали на европейските първенства за различни възрастови групи. Все още Георги не е пробил при мъжете на световно ниво. През 2015-а за първи път премина границата от 17 метра, но не се справи с квалификацията на световното първенство в Пекин. В Амстердам пък стана седми при мъжете, но получи контузия месец преди игрите. Целта в Рио е участие на финал.

Роден: 2 май 1993 г. в Пловдив

Лични рекорди: троен скок 17.03, скок дължина 7.40 ( в зала)

Треньор: Стойко Цонов

Клуб: Ботев – Пловдив

Образование: Средно образование в Пловдив – спортно училище

Хоби: Музика и коли

По-важни успехи в кариерата:

Бронзов медалист от първите олимпийски игри за кадети през 2010-а и европейско първенство за юноши през 2011-а. Четвърти на световното първенство за юноши през 2012-а. Вицешампион на Европа за младежи до 23 години през 2015-а. Финалист на европейско първенство в зала 2015-а. Участник на световно първенство Пекин 2015-а. Седми на европейското първенство в Амстердам през 2016-а.

Share Button