Втори щафетен (екиден) маратон София

По-малко от месец остана до второто издание на София екиден (щафетен) маратон.

Състезанието ще се проведе отново на 6 септември. Датата не е избрана случайно – националният празник на България. Според организаторите именно щафетният маратон, където важен е отборът, в най-голяма степен се свързва със Съединението. Това е един по-нестандартен начин да бъде отбелязан празника.

Миналата година състезанието имаше голям успех, като участваха близо 50 отбора. По мнението на участници и зрители, проявата беше много емоционална и интересна, а коментарите и заканите за реванш между различните отбори продължаваха месеци след това.

Ето, че неусетно дойде времето и за втория Щафетен екиден маратон София. До този момент за участие са се записали над 30 отбора, като регистрацията продължава. Желание за участие са изявили отбори от професионални състезатели и от любители, коропоративни и фирмени отбори, отбори на редица посолства у нас. Очакват се отбори и от съседните балкански страни.

За пореден път състезанието ще е под патронажа на Японското посолство. Именно в Япония възниква идеята за такава надпревара. Първото Еkiden  състезание  е спонсорирано и организирано  от Yomiuri Shimbun (един от петте национални японски вестници издаван и до сега от най-голямата медийна компания  в света –Yomiuri Group.  Състезанието се провежда през 1917 г. в продължение на три дни между старата японска столица Киото и модерна столица Токио, на дистанция  от 508 km. Поводът е отбелязване на  годишнината от преместването на столицата  в  Токио. „Екиден“ е комбинация от японските думи за „пункт“ и „предаване“. Организаторите на софийския щафетен маратон са я включили в названието на проявата в знак на уважение към нейната родина. Днес в Япония това е може би най-популярната атлетическа дисциплина, а състезания се провеждат във всеки град. Но от години това не е само япоски приоритет. Щафетни маратони се организират по целия свят и милиони души са запленени от възможността да се включат в пробягването на маратонската дистанция и от емоцията да бъдеш част от един отбор с приятели и съмишленици. Хубавото е, че такава традиция се заражда и у нас.

Дистанциите в различните щафетни маратони варират, както и броя на постовете. Организаторите на софийската проява са избрали класическия вариант, който е утвърден от ИААФ: 42 км 195 м (класически маратон), разделен между 6 поста: I – 5км, II – 10 км, III – 5 км, IV – 10 км, V – 5 км, VI – 7.195 км.

Старт-финалът и тази година ще е пред главния вход на ст.„Васил Левски“ – пресечката на бул.„Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул.„Гурко“. Щафетата представлява лента, която бегачите си предават, в нея е и чипът, който ще отчита резултатите. 

На този момент за регистрация е достатъчно да бъде посочен капитанът и името на отбора.

Ето я и картата на трасето:

ekiden_LOW2-1024x750-1024x750

За повече подробности и записване: http://sofiaekidenmarathon.com

Share Button