Боб Бимън черпи бира, ако подобриш рекорда му

Олимпийският шампион в скока на дължина легендарният Боб Бимън в специално видео обръщение призова скачачите да подобрят олимпийския му рекорд, който той държи вече 48 години.

Атлетът казва, че ще чака и ако някой успее да скочи на тези олимпийски игри по-далеч от него, двамата ще седнат на по халба жива бира, „идеална напитка за отпразнуване на отлични постижения, част от здравословния и балансиран начин на живот, разбира се, ако се използва с мярка“.

На олимпийските игри в Мексико през 1968 година Боб Бимън направи феноменален скок на дължина, като постави световен рекорд – 8.90 м. „Идеалният скок“, както го определят специалистите, бе определен за едно от петте най-значими спортни постижения на XX век.

Bob BEAMON - saut en longueur Jeux olympiques MEXICO 1968 - Athletisme JO - action hauteur

Във времената , когато световните рекорди падаха често, върховото постижение на Боб Бимън устоя 23 години, докато през 1991 г. на световното първенство в Токио, след спиращ дъха дуел с легендата Карл Люис, друг велик скачач – Майк Пауел се приземи на 8.95 м, което и до ден днешен е световният рекорд в дисциплината. В това забележително състезание рекордът на Бимън бе подобрен и от Карл Люис, който скочи 8.91 м, но това му стигна само за сребърен медал.

Резултатът 8.90 м обаче остана като олимпийски рекорд. Бимън казва, че е уморен вече почти половин век да бъде олимпийски рекордьор и иска да се оттегли на заслужена почивка. Затова призовава скачачите в Рио да дадат всичко от себе си и да пратят постижението му в историята, като направят своя „идеален скок“. Смята, че наградата също си заслужава: чаша бира в компанията на един от най-великите атлети в историята.

Бърз преглед на конкуренцията в дисциплината днес обаче показва, че почти сигурно Бимън ще си пие бирата сам.

bob_beamon_2

Share Button