Американците с нов допинг

Методът не е забранен според правилата на УАДА.

Смята се, че САЩ използват за повишаване на резултатите на спортистите си метода на електростимулация на главния мозък. Същността му е се състои в избирателно въздействие с електрически ток със сила от 1,5 до 2 милиампера върху главния мозък. Процедурата възбужда група неврони и формира нервни пътища, свързани с различни видове физическа или умствена активност. Методът е популярен под названията „transcranial direct current stimulation“ или  „транскраниална микрополяризация“ и е известен отдавна, още от XIX век, когато се е използвал за лечението на различни психични заболявания. Учените обаче и до ден днешен имат твърде спорно мнение за него.

elektostimulacia_1

Как работи този метод? Спортистите слагат специално устройство на главата си в течение на няколко дни по време на тренировка. То има електроди, които активизират невроните, отговарящи за физическата и интелектуалната активност на мозъка. Според учените това повишава ефективността на тренировките и изграждането на необходимите навици, като резултатите се запазват в продължение на седмици и дори месеци. Специалистите, защитаващи този метод, са на мнение, че по този начин спортистът може да подобри значително качествата си и съответно резултатите.

elektrostimulacia_3

Технологията не е забранена от УАДА, тъй като данните за научните изпитания да противоречиви. Освен това на практика засега е невъзможно да се установи дали един спортист използва технологията или не.

 

Share Button