Кой ще повтори олимпийския си успех в Рио? – част 2

В Рио ще има сблъсък на последните двама шампиони ще има и на 1500 м – Асбел Кипроп (2008) и Тауфик Махлуфи (2012), докато Мо Фара ще опита да направи втори дубъл 5000/10 000 м, нещо което е постигано само от финландеца Ласе Вирен (1972 и 1976).

В стийпълчейза Езекил Кембой може да взе вземе трета титла (2004, 2012), а сред съперниците му са победителят в Пекин-2008 Бримин Кипруто и №1 през сезона Консеслъс Кипруто. Езекил също може да изравни рекорда за най-много години (12) между два златни медала в една дисциплина.

В препятствените бягания (110 м, 400 м) със сигурност ще има нови шампиони, тъй като Еъриъс Мерит остана четвърти в квалификацията на САЩ и остана извън отбора.

Феликс Санчес пък прекрати своята кариера. На високите хърдели има нова звезда – световният шампион в зала и най-бърз на открито през сезона Омар Маклауд (Ям, 12.98), но той претърпя първата си загуба за 2016-а на турнира от ДЛ в Монако и показа, че е уязвим.

Рено Лавийени ще защитава титлата си в овчарския скок, но и той ще е с разклатено самочувствие след „нулата” на европейското в Амстердам. В историята има само един 2-кратен олимпийски шампион в тази дисциплина – Боб Ричардс (1952, 1956).

Грег Ръдърфорд (скок дължина) и Крисчън Тейлър (троен скок) пак са фаворити за първото място в своите дисцилини, но в хвърлянията шансовете за повторения на първенците от Лондон са минимални.

Роберт Хартинг (диск)  се върна в сектора след дълго отсъствие заради операция и това беше използвано от Пьотр Малаховски, който вече е световен и европейски шампион.

Томаш Майевски има зад гърба си две титли, но е с минимални шансове да стане първият на гюле с три, след като в момента е №3 …в Полша след Михал Харатик и юношата Конрад Буковиецки. Спорът за медалите трябва да бъде между Давид Щорл (Гер) и американците Джо Ковач и Райън Уайтинг, които тласкат над 22 м.

Павел Файдек е абсолютен фаворит в хвърлянето на чук, а на копие кандидатите да наследят Кешърн Уолкът (ТТО) са поне половин дузина, при това с възможности за постижения над 88 метра!

В десетобоя се очертава най-трудното състезание от дълго време за световния рекордьор Аштън Ийтън, тъй като Деймиан Уорнър (Кан) прави сериозен прогрес и през сезона има по-добри постижения от американеца в половината от дисциплините!

KORICA_105

Повече за предстоящите олимпийските битки в леката атлетика в Рио четете в новия брой на списание „Атлетика“.

 

Share Button