Завръщане в бъдещето 4 или Ефектът на пеперудата за Ивет Лалова-Колио в Рио

Ивет Лалова-Колио записа най-успешното представяне на български атлет на европейското първенство в в Амстердам през юли, но какви са шансовете й за успешно представяне на олимпийските игри в Рио де Жанейро?

Най-бързата българка стартира на две дисциплини на европейското първенство – 100 м и 200 м. И от двете спечели сребърни медали. Лалова-Колио се пребори за второто място във финала на 100 м с 11.20 (шампионка стана местната спортна легенда Дафне Схиперс с класи над останалите с 10.90) и за малко не спечели титлата на 200 м  с 22.52 срещу 22.37 на шампионката – младата британка Дина Ашър-Смит.

Аналогията с двата известни филма за пътуване във времето, които сме изнесени в заглавието на този материал, идва като съпоставка на кариерата на Ивет със съдбата на героите. Те се опитват да променят бъдещето като се връщат няколко пъти в миналото. Така и Ивет повече от 12 години сменя и се състезава с различни поколения елитни спринтьорки. Те идват и си отиват, но българската спринтьорка винаги е на линия и в топ форма, за да се бори с най-добрите, а на 32 години постигна един от най-големите си успехи – два медала от голям форум.

На първите си олимпийски игри в Атина 2004-а Лалова беше феноменална – четвърто място на 100 м и пета позиция на финала на 200 м. На следващите игри в Пекин 2008-а и Лондон 2012-а тя не можа да стигне до финалите.

Следват олимпийските игри в Рио де Жанейро и Ивет отново ще е там. Ако продължим с филмовите аналогии битката с карибски, американските и африканските перли на спринта в Бразилия е „Мисия невъзможна“, но Ивет може да изпълнява невъзможни мисии.

Share Button