Българският отбор за олимпийските игри в Рио де Жанейро

Българският атлетически отбор за олимпийските игри в Рио де Жанейро е съставен от 11 атлети. Списание „Атлетика“ ви предлага кратки данни за всичките ни участници в Бразилия, както и любопитна информация, която ще даде бъде полезна на фенове и специалисти преди старта на ХXXI-ите олимпийски игри.

6 жени и 5 мъже ще защитават българските атлетически традиции на олимпийски игри.  Най-младите в отбора са 22-годишните Милица Мирчева (маратон) и Тихомир Иванов (скок височина). Най-възрастната атлетка в българския тим е националната рекордьорка на 3000 м стипълчейз – Силвия Дънекова на 33 години. Над 30 години са и най-титулованите ни атлети, които са в Бразилия – Ивет Лалова-Колио (32) и Георги Иванов (31). И двамата са национални рекордьори – Ивет на 100 м, а Георги на гюле.  Още един национален рекордьор е в Рио. Митко Ценов подобри 45-годишния рекорд на 3000 м стипълчейз през 2014-а. Най-много участници ще имаме в дисциплината троен скок, където ще се състезават спортист номер 1 на България – Габриела Петрова, Георги Цонов и Румен Димитрова. Със солиден опит от международни състезания са и Мирела Демирева (скок височина), която е на 26 години и 29-годишната Радослава Мавродиева (гюле). Двете са в националния отбор на България повече от десетилетие.

Най-много са състезателите от пловдивски клубове (3) – Габриела Петрова, Георги Цонов и Румен Димитров, следва Мездра с двама представители и София, Враца, Стара Загора, Бургас, Сливен и Свищов.

Йоло Николов е единственият треньор в атлетическия ни отбор с двама възпитанци на игрите, а Ивет Лалова-Колио и Мирела Демирева, които живеят съответно в Италия и Холандия имат треньори чужденци.

Още информация за олимпийския ни отбор в Рио може да намерите в новия брой на списание „Атлетика“.

KORICA_105-759x1024

Share Button