Георги Банов бе отличен с трофей в Рио

Колоритният български спортен журналист Георги Банов бе отличен с трофей по време на олимпийските игри в Рио на 8 август.

 Международната асоциация на спортните журналисти(AIPS) награди представители на медии, които са отразявали повече от 10 олимпиади, сред които е и Георги Банов от вестник „24 часа“. Церемонията се състоя в Японската къща в Рио, която тези дни промотира следващите олимпийски игри в Токио през 2020-а г. На тържеството присъстваха легендите на световния спорт Майкъл Джонсън, Кафу, Мануела ди Чента, Гари Плейър, Тегла Лоруп, плюс световни знаменитости като принц Албер и др.

Георги Банов е отразявал 12 олимпиади – 6 летни и 6 зимни. Той получи реплика на официалния факел, с който бе пренесен олимпийските огън до Рио, която му бе връчена от лекоатлетическата мегазвезда Тегла Лорупе и от члена на МОК и олимпийски медалист в алпийските ски Чихару Игая от Япония. Абсолютен рекордьор сред всички журналисти на планетата е фотографът Антонел Бевилакуа от Италия, отразявал 25 олимпиади.

Георги Банов е работил на почти всички световни първенства по лека атлетика в последните 20 години, както и на планерни форуми по борба, вдигане на тежести и много международни футболни мачове на нациоалния отбор и най-добрите български клубни тимове. През тази година Банов дори се включи в дисциплините за журналисти на 100 м и гюле на първия атлетически мемориал в памет на Григор Христов на 11 май в София.

Share Button