ДЕМИРЕВА СЕ ГОТВИ ЗА СКОКА НА ЖИВОТА СИ В РИО

Ясно е, че при изключителната конкуренция в световната атлетика класирането за финална осмица трябва да се приема като успех, а и не сме имали такова вече 12 години.

Кои обаче имат реални шансове да го направят? Европейското първенство в Амстердам (6-10 юли) приповдигна настроението със сребърните медали на Ивет Лалова (на 100 м и 200 м) и Мирела Демирева (скок височина), но не трябва да забравяме няколко фактора. В олимпийска година континенталният шампионат преминава при по-скромно участие, а дори някои от стартиралите имат за цел достигане на пикова форма чак в средата на август.

В женския спринт въпреки Летящата холандка Дафне Схиперс хегемонията е на Ямайка и САЩ, които са с фурии, бягащи 100 м под 10.80. Липсваше и Русия. Явно така ще бъде и в Рио, което е добре за скоковете, особено при жените. Това чисто математически вдига шансовете на Демирева, която в допълнение към европейките ще има две силни американки за съпернички – световната шампионка в зала Ваштай Кънингхам и опитната Чоунте Лоу.

Мирела дели пето място в световната ранглиста за сезона. На турнира „Кусочински” в Шчечин на 18 юни тя подобри личния си рекорд с 1.97. Повече от нея са преминавали само Лоу (2.01), германката Мари-Лоранс Юнгфлайш (2.00), полякинята Камила Личвинко (1.99) и трикратната еврошампионка Рут Бейтиа от Испания (1.98). Лоу и Личвинко са бивши световни шампионки в зала. За възходящата форма на Демирева много добре говори фактът, че в последните си 9 състезания (от 18 май насам) тя е или първа (шест пъти), или втора! В тези девет старта само един път не е преминала над 1.90 (1.89 в Стара Загора на 9 юни), а на европейското взе първия си медал при жените с 1.96.

Не ме интересува кой колко реалистично го приема, но аз искам олимпийски медал и ще се боря за медал. Смятам, че за да дадеш най-доброто от себе си, трябва да очакваш най-доброто. Това е моята олимпиада!”, споделя емоционално Мирела, която наскоро за първи път атакува митичните 2.00 и в един от опитите си беше близо до успеха: „Смятам, че в Рио, за да стигна до отличие, ще трябва да скоча 2 метра. Вече веднъж пробвах височината и усещането е невероятно. Имам потенциала за това”.

Иван Чешанков
 специално за „7 дни спорт“

Share Button