Маратонец запали олимпийския огън

 

Вандерлей Кордейро де Лима бе удостоен с честта да запали огъня на XXXI олимпийски игри в Рио де Жанейро.

46-годишният маратонец е една от легендите в Бразилия, при това без да е печелил олимпийска или световна титла.

Олимпийските игри в Атина през 2004 година можеха да му донесат такава. До 35-ия километър Вандерлей де Лима водеше бягането. Тогава лудият ирландец Нийл Хоран, който преди това е бил свещеник, но заради психичните проблеми е лишен от църковния сан, преодоля загражденията и издърпа бразилеца в публиката. С помощта на останалите зрители Лима се върна на трасето, но ритъмът му бе нарушен и той бе изпреварен. В крайна сметка мобилизира силите си и успя да се пребори за бронзовия медал, което го превърна в истински герой на Игрите и в родната му страна. След церемонията по награждаването Вандерлей заяви, че бронзовият му медал е от злато. Година по-късно олимпийският шампион по плажен волейбол Емануел Рего предложи да му подари медала си, но маратонецът отказа. Международният олимпийски комитет оцени героизма на Лима, като го награди с най-ценното си отличие – медал „Пиер де Кубертен“ за проявен спортен характер.

vanderei_da_lima_2

В своята кариера маратонецът има победи на маратоните в Токио и Хамбург, два пъти е шампион от Панамериканските игри (през 1999 и 2003 година).

И ето, че съдбата го възнагради подобаващо за изпуснатата титла. Вандрлей Кордейро де Лима запали олимпийския огън.

Какво по-достойно начало на Игрите в Рио? Маратонът е един от символите на олимпийските игри. А Лима отново е героят на цяла Бразилия.

vanderlei_kordeiru_da_lima

 

Share Button