Красотата наистина спаси Клишина

„Красотата ще спаси света” е фраза завещана ни от Фьодор Михайлович Достоевски и неговия роман „Идиот”. С примери за верността на твърдението се сблъскваме всеки ден. Вече е ясно, че се намираме в идиотска ситуация. За първи път от 1984-а една от двете супер сили пропуска атлетическата надпревара на олимпийски игри.

ИААФ така и не вдигна забраната върху руската федерация за участие в международни състезания, но отвори една вратичка за атлетите, които могат да докажат, че не са част от „държавно организираната система за използване на допинг в страната” и са били подлагани на редовен допинг контрол извън Русия.

Единствената, която отговаря на тези изисквания е Даря Клишина – от 2013-а живее и тренира във Флорида при Лорън Сийгрейв в академията на IMG. Това е първият случай на елитен руски атлет, подготвящ се в „лагера на врага”, но обяснението е свързано …с красотата. Освен много добра атлетка Клишина (180 см/57 кг) е и хубавица, търси развитие и като модел, което още повече я прави привлекателна за IMG. Даря е на 25 години, 2-кратна европейска шампионка в скока на дължина в зала (2011, 2013), а на открито има бронзов медал от Цюрих-2014. На световни първенства Клишина има серия от 6 финала – пета, четвърта, седма в зала и седма, седма и десета на открито. През 2012-а тя остана едва пета на първенството на Русия и така не попадна в отбора за Лондон, така че сега ще направи олимпийския си дебют. Личният й рекорд е 7.05 от 2011-а, а през тази година има 6.84, което я прави №10 в ранглистата.

От това, което виждаме по света през последните месеци, красотата още не го е спасила. Не успя да спаси и цялата руска атлетика, но поне спаси Клишина и нейното олимпийско участие. А иначе пак може да се върнем към Достоевски и да говорим за „Престъпление и наказание”. В Русия безспорно е извършено престъпление според анти-допинговия кодекс и трябва да бъдат понесени съответните наказания. 59 атлети от тази държава в момента изтърпяват наложените им наказания. Огромен брой вече го направиха и са обратно на стартова позиция. Но може ли да бъдат спирани „чистите атлети”, които никога не са били уличавани? За съжаление те стават опетнени жертви на „анти-допинговата система в Русия”, която трудно може да бъде наречена надеждна или чиста след поредните разкритията от доклака на Макларън. В момента ИААФ не вярва на Москва, а още по-малко на сълзи.     

Иван Чешанков 

(публикувано в „7 дни спорт“)

Share Button