УАДА недоволна от МОК

Световната антидопингова агенция е разочарована от решението за допускане на Русия до олимпийските игри в Рио.

„В Световната антидопингова агенция сме разочаровани, че МОК не изпълни препоръките на УАДА, които се базират на разследване“, заяви президентът на УАДА Крейг Рийди.

Броени дни преди решението на МОК за руските спортисти и часове преди решението на Спортния арбитражен съд за руските лекоатлети, от УАДА излязоха с доклад, според който в Русия допингът е държавна политика и си позволиха с препоръка тя да бъде изхвърлена от олимпийското движение. Това си бе чист опит за повлияване върху решенията, в който почти всички анализатори виждат намеса на геополитически и икономически интереси. Преди 10-ина дни четирима американски конгресмени дори изпратиха писмо до ръководствата на УАДА и МОК, в което говорят за необходимостта от „своевременни и твърди мерки“ в борбата с допинга.

В неделя МОК излезе със соломоновско решение, като допусна Русия до Игрите в Рио, но остави на всяка федерация отговорността дали и на кои точно руски спортисти да разреши.

Така извън борда останаха руските лекоатлети, защото преди това ИААФ и Спортният арбитражен съд ги лишиха от право да участват в международни турнири.

От УАДА си позволиха и друга критика към МОК. Антидопинговата комисия не приема решението на олимпийската централа да не допусне до Игрите Юлия Степанова като независим атлет. Това било лошо послание към „бъдещите информатори“.

Твърденията на Степанова и нейния съпруг стоят в основата на немския филм, след който гръмна допинг скандала в руската атлетика. По ирония на съдбата самата атлетка бе изхвърлена от олимпийските игри по твърде спорната точка от решението на МОК, според която руски спортист, хващан някога с допинг, няма да може да участва в Рио, а тя има такова прегрешение в миналото.

Share Button