С плюшени лъвчета за късмет отпътуваха за Рио първите ни спортисти

С плюшени лъвчета за късмет по традиция бяха изпратени олимпийците ни за игрите в Рио.

На 25 юли отпътуваха първите ни състезатели – Антоанета Бонева (спортна стрелба) и лекоатлетката Силвия Дънекова, а сувенирите им бяха връчени от Илона Станева, директор „Маркетинг и реклама“ на Първа инвестиционна банка, генерален спонсор на БОК и един от партньорите на Българска федерация лека атлетика.

Нека тези лъвчета ви носят сполука и късмет, пожелавам ви успех с националните екипи и се надявам да ви посрещнем така засмени, както ви изпращаме.“ каза Станева.

Националната рекордьорка на 3000 м стипълчейз Силвия Дънекова, която ще участва в коронната си дисциплина на игрите заяви преди тръгването за Бразилия:

 „Да стигна финал в Рио не е невъзможно, но ще е много трудно. Имам проблеми с ишиасов нерв, но гледам да не мисля и не му обръщам внимание. Самото ни участие в Рио е голям успех. Хора встрани от спорта ни пожелават медали, а ние се борим с гиганти. Вижте какво направиха САЩ. Събориха Русия. Да донесем торба с медали е химера за някои спортове. Но има такива. И дано ни отсрамят. За други, като леката атлетика, и участието ни е нещо достойно.”

Дънекова подобри два пъти националния рекорд на големи международни състезания – в сериите на световното първенство в Москва през 2013-а и на балканския шампионат през 2015-а.

Най-добрата ни стрелкиня Антоанена Бонева, която оглавява европейската ранглиста на 25 м пистолет, също отпътува за Рио. Тя изрази притеснение относно инфраструктурата, която през април на Световната купа е била в потресаващо състояние.

Пътувахме общо 5 часа на ден до стрелбището, което беше убийствено – призна нашата първа надежда за медал в Рио. – Дано сега ситуацията е по-различна.”

Националката разкри, че очаква с нетърпение олимпийския форум и изрази надежда да превъзмогне себе си, за да отсреля най-добър резултат в Рио.

Пожелавам ви, като се върнете да се чувствате горди със своите резултати – заяви Белчо Горанов, генeрален секретар на БОК. – И да постигнете това, за което сте мечтали.”  Последваха снимки с българския трибагреник, интервюта и селфита.

Олимпиийските игри в Рио се откриват на 5 август и ще продължат до 21 август (атлетиката е в период 12-21 август). В игрите ще участват 51 български олимпийци, от които 11 са атлети.

Share Button