МОК не отстрани Русия, но лекоатлетите й няма да участват

Международният олимпийски комитет взе решение да не отстранява целия отбор на Русия от Игрите в Рио.

В същото време решението за допускане до състезанията е предадено на международните федерации. Така руските лекоатлети няма да участват на олимпийските игри, защото преди това ИААФ отказа да ги допусне до международни състезания, с изключение на Даря Клишина. Това си е чисто измиване на ръцете от страна на МОК, който имаше шанса да докаже, че не се поддава на политически натиск. Явно там нямат смелост да направят това. Все пак олимпийските функционери не се решиха на крайна стъпка – отстраняване на целия отбор, защото това би предизвикало международен скандал с непридвидими последствия.

Още по-странно е другото решение на МОК, според което руски спортист, хванат преди с допинг, няма да може да участва в Рио. Веднага възниква въпросът: защо спортисти от други страни с изтекло наказание за допинг могат да участват, а руснаците – не? Нали всеки може да сгреши, но изтърпявайки наказание, има шанс да докаже, че се е променил? Решението влиза дори в разрез с правилата на УАДА и си е чиста дискриминация.

Има и решение, касаещо официалните лица от руска страна. Никой от министерството на спорта на Русия няма да получи акредитации за Рио.

Share Button