Спортният арбитражен съд в Лозана отложи решението си по случая с руските лекоатлети

 

Вчера той заседава във връзка с подадения иск от 68 руски лекоатлети, които настояват да им бъде разрешено да участват на олимпийските игри в Рио, които започват след дни.

Както е известно, руската федерация по лека атлетика (ВФЛА) бе отстранена от ИААФ през миналата есен след допинг скандал и поръчков немски филм. Съответно на руските лекоатлети им бе забранено да участват в международни турнири.

За да бъдат допуснати до олимпийските игри, на руснаците им бяха поставени куп условия, част от които неизпълними. Преди дни ИААФ им отказа за пореден път достъп до международни състезания, правейки изключение единствено за трениращата в САЩ Даря Клишина.

Сега от руска страна се надяват на Спортния арбитражен съд. Защитата на руските атлети е поверена на известния британски адвокат Майкъл Морган. На заседанието в Женева руската страна се представляваше от Александър Брилиантов (НОК), шефа на руската атлетическа федерация Дмитрий Шляхтин и генералният секретар Михаил Бутов. Двукратната олимпийска шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева представляваше спортистите.

Ден преди заседанието обаче УАДА продължи с грубата си намеса и съвсем тенденциозно публикува доклад, свързан с твърдения за машинации на допинг проби от Игрите в Сочи през 2014 г.

Така Русия е изправена пред опасността да й бъде забранено не само нейни лекоатлети, но въобще спортисти да участват в Рио.

Въпреки че преди това председателят на Независимата комисия (в кавички) на УАДА Ричард Макларън обясняваше как няма да дава препоръки за отстраняване на руснаците от олимпийските игри, в крайна сметка той го направи. В доклада до МОК (Международния олимпийски комитет) УАДА настоява да бъдат отклонени заявките на спортисти, представляващи Русия, както и на руски чиновници да им бъде отказан достъп до международни състезания.

В резултат на тези твърдения МОК наложи временни мерки, като препоръча на федерациите по зимни спортове да не участват в състезания в Русия. Самият олимпийски комитет обяви, че няма да участва в организацията на никакви спортни събития в страната.

МОК отложи за другата седмица решението по искането Русия да бъде отстранена от олимпийските игри в Рио.

В безпрецедентния натиск чрез икономически и политически средства, който се оказва върху Русия и нейния лидер Владимир Путин, е включен и спортът, което е жалко и хвърля грозна сянка върху олимпийското движение.

Share Button