Британски съд реши: Шобухова трябва да върне $500 000

Лилия Шобухова трябва да върне парите, които е получила за участията си и за победата на маратона в Лондон през 2010-а и второто й място година по-късно. Това реши британски съд вчера.

„Следващата стъпка е да приведем решението в сила и в Русия. Ще бъде дълъг и труден процес, но ще преследваме целта си. Твърди сме в позицията си, че измамниците не трябва да се облагодетелстват”, заяви изпълнителният директор на Лондонския маратон Ник Бител. Ако организаторите на състезанието успеят да върнат някаква пари, те ще бъдат снасочени към атлетите, които са „били ограбени” от Шобухова.

Резултатите на Шобухова бяха анулирани за периода 2009-11, когато руската атлетическа федерация първоначално я наказа за две години след разкрития за използване на кръвен допинг. ИААФ обжалва решението и поиска от Спортния арбитражен съд Шобухова да бъде  дисквалифицирана за 4 години. През юни 2015 се стигна до споразумение, според което Лилия трябваше да изтърпи наказание от 3 години и 2 месеца, но по-късно УАДА (Световната анти-допинг агенция) оповести, че рускинята е помогнала в проведено допинг-разследване и за таази си дейност ще получи намаляване на срока със 7 месеца. Така наказанието на Шобухова официално приключи на 23 август 2015-а.

Share Button