Допускат до Рио само Клишина, при това с условия

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) взе решение да допусне до олимпийските игри в Рио състезателката по скок дължина Даря Клишина.

Това е единствената руска атлетка, на която ИААФ разрешава да се състезава извън пределите на Русия, но само като неутрална състезателка. При това има и куп условия: да са съгласни организаторите на дадено състезание, както и че ИААФ може да преразгледа решението си, ако получи допълнителна информация.

Социалните мрежи и някои журналисти обвиниха Клишина в предателство, подразнени най-вече от факта, че тя изказа своята благодарност на ИААФ, че е допусната до участие в международни състезания. Рускинята, която се готви под ръководството на американския треньор Лорън Сигрейв и голяма част от времето е в САЩ, обаче категорично отхвърли тези обвинения, като заяви, че е подавала индивидуална заявка заедно с всички национали и затова сега дори й е още по-тежко. Надява се обаче в Рио да участва заедно с целия отбор и очаква решението на Спортния арбитражен съд, което трябва да стане ясно на 21 юли. В полза на Клишина е именно фактът, че от три години тя тренира повечето време извън Русия и допинг пробите й са проверявани от чужди лаборатории.

Въпреки „неутралния“ статут, който й определи ИААФ, Даря Клишина може да участва в Рио под руски флаг, ако бъде включена в състава на олимпийския отбор и одобрена от МОК.

Share Button