Българите не завършиха полумаратона в Амстердам

Йоло Николов и Милица Мирчева не финишираха на първото издание на европейското първенство по полумаратон на 10 юли в Амстердам.

Николов спря на 3-ия километър, а Милица Мирчева на 12-ия. Двамата са почувствали различни неразположения по време на състезанието. Николов сподели, че е преуморен и вече трудно съчетава работа на треньор и професионален състезател. Трениращият треньор от Мездра загатна, че може би ще се отдаде само на треньорската професия. Мирчева е почуствала болка от стара контузия, а медицинския „тейпинг“, с който предпазва крака си също се е разхлабил по време на бягането, което е наложило спирането.

Николов и Мирчева насочват усилията сси към олимпийския маратон в Рион де Жанейро, където Милица ще представя България.

Първитя европейски шампион при мъжете стана Абрахам Тадесе (Швейцария), който е роден в Еритрея, живее в Европа от 2004-а, а има швейцарско гражданство от 2014-а.

33-годишният швейцарец спечели титлата с 1:02:03 пред роденият в Кения – Киген Озбилен (Турция) – 1:02:27 и европесйкия шампион на маратон от 2014-а Даниеле Меучи (Италия) 1:02:38.

При жените Сара Рибейро (Португалия) стана номер 1 в Европа на полумаратон с 1:10:19. Среброто взе Вероника Инглезе (Италия) с 1:10:35. Тя беше и най-добрата европейска на световното първенство Кардиф през март, когато финишира 16-а. Трета е Джесика Аугусто (Португалия) 1:10:55. Преди 2 години на европейското първенство в Цюрих Аугусто също взе бронзов медал, но на маратонската дистанция.

Share Button