Финал на троен скок мъже: Караилиев и Цонов сред първите осем, но без медал

Момчил Караилиев и Георги Цонов намериха място сред първите осем във финала на троен скок на европейското първенство в Амстердам на 9 юли. Контузии попречиха на двамата българси да атакуват медалите.

Караилиев започна с два отлични еднакви опита 16.65 (0.1) в първи скок и 16.65 (-0.2) във втория, но в трети опит почувства болка в дясното бедро, пробяга през трапа и се отказа от състезанието. Резултатът му стигна за призовата четвърта позиция на 11 сантиметра от медала.

Цонов направи два скока от 16.05 (1.9) и 15.84 (-0.5), което щеше да го остави извън финалните опити. Пловдивчанинът се концентрира, въпреки болката в дясното коляно и в третия си опит се приземи на 16.53 (0.7) – личен рекорд за сезона и седмо място в крайното класиране. В четвъртото появяване в сектора на Цонов болката стана нетърпима и той напарви фаул и прекрати състезанието. Двамата с Караилиев изгледаха последните опити от пейката, но съперниците им не промениха класирането.

Титлата бе за Макс Хес (Германия) с личен рекорд 17.20 (0.5), който също се контузи след победния си втори опит. Среброто е за Карол Хофман (Полша) 17.16 (0.1), а трети е Джукиан Рейд (Великобритания) – 16.76 (0.5).

Георги Цонов има норматив за олимпийските игри в Рио, както и Румен Димитров, който не участва в Амстердам.

Момчил Караилиев, за който това беше трети финал на европейско първенство, остана с личен рекорд за сезона 16.81 ден преди крайния срок за покриване на олимпийския норматив от 16.85.

Цонов има валиден норматив за игрите от 2015-а година, както и Румен Димитров, който не участва в Амстердам. Четвъртният ни ас в тази дисциплина Златозар Атанасов скача на квалификациите в Амстердам, но не се класира за финала.

Share Button