Българските атлети с шансове за призовите места в Амстердам

От 6 до 10 юли Амстердам ще бъде домакин на 23-ото европейско първенство по лека атлетика, а Евроспорт ще излъчва пряко всяка минута от състезанието.

След промяната на периодичността на провеждане на форума, това ще е вторият шампионат на Стария континент в олимпийска година. В програмата му няма да фигурират маратон и спортно ходене, но за първи път ще има полумаратон.

Това е първият път, в който Холандия ще бъде домакин на европейско първенство. Състезанието ще се проведе на легендарния олимпийски стадион, построен за игрите в Амстердам през 1928 г. Някои от най-силните атлети на континента ще пропуснат шампионата, тъй като олимпийските игри в Рио де Жанейро са само месец след него. Това не важи обаче за „Летящата холандка” Дафне Схиперс, която е световна шампионка на 200 метра и втора на 100 метра от Пекин`2015.

Дафне се очаква да бяга само на 100 метра, което отваря вратата за Ивет Лалова-Колио да добави евротитла на 200 метра на открито към колекцията си. Ивет Лалова ще бъде една от лидерките за България на това европейско първенство. Най-бързата българка стана първа на 100 метра преди четири години в Хелзинки, а на 200 метра в зала е последната шампионка на континента от 2005-а. В ранглистата на Европа за сезона Ивет е четвърта и на 100 метра (11.11) и на 200 метра (22.78). На 25 юни Ивет Лалова стана и шампионка на 100 метра на Балканското първенство по лека атлетика в Питещи, Румъния.

В Амстердам ще пробва силите си преди игрите в Рио и спортист номер 1 на България Габриела Петрова, която се завръща след лека контузия сред най-добрите в сектора за троен скок.

Още куп звезди са в състева на България: европейската шампионка от 2006-а на 400 м – Ваня Стамболова, която ще бяга 400 м с препятствия, европейския шампион на 3000 м стипълчейз за младежи до 23 години Митко Ценов, двукратния световен шампион на гюле при юношите и един от най-добрите при мъжете Георги Иванов, медалистката от европейското първенство в зала на гюле – Радослава Мавродиева, вицешампионите на Европа до 23 години Денис Димитров (100 м) и Георги Цонов (троен скок) и една от най-добрите в света на скок височина при жените Мирела Демирева.

Вижте пълния състав на България тук

Стартът на Европейското първенство по лека атлетика е на 6 юли от 10:45 ч. по Евроспорт 1.

Share Button