БОК отбеляза Олимпийския ден в НСА

На церемония в Национална спортна академия „Васил Левски“ Българския олимпийски комитет отбеляза Международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец на 23 юни.

На церемонията присъстваха олимпийската шампионка и рекордьоркав скока на височина Стефка Костадинова – председател на БОК, Красен Кралев – министър на младежта и спорта, проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА, десетки олимпийски, световни шампиони и медалисти, студенти, преподаватели, деятели и журналисти.

Празникът започна с демонстрации по плажен волейбол, ръгби и голф, в които се включиха и много деца. Ръгбито и голфът са два от новите спортове в програмата на олимпиадата в Рио това лято. За последно ръгбито е било част от олимпийските игри през 1924 г., а голфът бил приет през 1900 и 1904, но без да се проведат състезания.

Кулминацията на празника бе церемонията по посрещането на символичния олимпийски огън. Носеният от студентите факел премина по алеите и из спортните обекти на НСА преди да бъде предаден в ръцете на председателя на БОК Стефка Костадинова.

Поздравявам с този празник всички олимпийци и им благодаря за това, което са сторили през годините за България, за повдигане духа и самочувствието на българската нация. Нека пожелаем успех на нашите състезатели в Рио и да пазим олимпийския огън свят и неопетнен,“ каза Костадинова. Топли думи към присъстващите, към всички български олимпийци и към подготвящите се наши състезатели за Игрите в Рио отправиха министър Кралев и проф. Гешев.

Празникът завърши с общи снимки, интервюта и селфита. Същевременно БОК отбеляза с много тържества, стартове и церемонии Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец и в други градове из България.

Share Button