Юка Каваучи – трети резултат на 50 км за всички времена!

Японският бегач – любител Юка Каваучи постигна личен рекорд на „Окиношима ултра маратон“, като измина 50-километровата дистанция за 2:47:27 часа. 

Така той подобри резултата си с повече от 3 минути, поставен пак тук преди две години.

Постижението на Каваучи е трето за всички времена на тази дистанция. Само двама човека са бягали по-бързо. Южноафриканецът Томсън Магавана през далечната 1988 година преминава на 50-ия километър за 2:43:38 ч по време на победата си в 56-километровия ултрамаратон „Двата океана“.

Отново по време на състезание е поставено и второто постижение. Американецът Джош Кокс има 2:43:45 ч. Това става по време на „Рокендрол Аризона маратон“, където Кокс, след като преодолява маратонската дистанция, продължава своео бягане до 50 километра. Това е и националният рекорд на САЩ в дисциплината, но в повечето страни постижението не е признато за официално, не го признават и голяма част от елитните ултрамаратонци. 

Времето на Юка Каваучи обаче няма основания за съмнение. Това е поредното знаменито бягане на любителя – маратонец, превърнал се в икона за всички аматьори по света.

Share Button