Почина доктор Иван Станков

На 30 май след дълго боледуване почина доктор Иван Станков. Дълго време той бе главен лекар на националния отбор по лека атлетика.

Съпричастен на най-големите успехи на българската атлетика, д-р Станков помагаше с нестихващо усилие и грижи, с цялото си сърце и душа на най-добрите български лекоатлети повече от 20 години… Като се започне още от Oлимпиадата в Москва през 1980 г., да се стигне чак до триумфа на игрите в Сеул през 1988 г.

Ще припомним само един случай от неговата богата практика. На световното първенство в Рим през 1987 г. Стефка Костадинова получава непрятна контузия в кръста по време на квалификацията. Д-р Станков полага неимоверни усилия и влага цялото си умение за да избави нашата прима от болките. Цяла нощ той и треньорът Николай Петров са неотлъчно до Стефка. Чудото е сторено – на финала Костадинова печели златния медал със световен рекорд.

След като се раздели с леката атлетика, д-р Станков продължи кариерата си на спортен лекар в националния отбор по биатлон (където също бе съпричастен към големите успехи на биатлонистките) и впоследстиве помагаше и в шорттрека.

Погребението ще бъде на 2 юни на Централни софийски гробища от 12.00 часа. Траурното шествие ще започне от Дома на покойника до 31 парцел, ред 21-26 (до гроба на проф. Шойлев). 

Поклон пред светлата му памет!

Източник на информацията: bgathletic.com

Снимка: От книгата „За „Царицата“ с признание и любов“ от Григор Христов

Share Button