Българските атлети атакуват Европа

Няколко от топ атлетите на България ще се състезават на различни състезания в Европа в началото на юни.

Най-бързата българка Ивет Лалова-Колио ще участва в три състезания за една седмица.

Лалова ще бяга на 100 метра в Диамантената лига на 2 юни в Рим и в същата дисциплина на турнира в швейцарския град Белинзона четири дни по-късно (6 юни).

На 9 юни българката ще появи на 200 метра в Осло също в състезание от Диамантената лига по лека атлетика. В норвежката столица тя вече има две диамантени победи през 2011-а и 2013-а година, но на 100 метра.

Лалова-Колио започна сезона с 11.11 секунди на 100 метра и с 23.04 секунди на 200 метра.

Европейската вицешампионка на кроскънтри за девойки до 23 години Милица Мирчева ще представя България на Европейската купа на 10 000 м. Състезанието е в турския град Мерсин в неделя, 5 юни. В Турция Мирчева ще се състезава при жените. През миналата година шампионката на България в тази дисциплина се нареди 19-а в същото състезание. Милица има покрит норматив за участие в маратона на олимпийските игри в Рио де Жанейро през август.

Атлет номер на България за 2004-а, 2013-а и 2014-а година и национален рекордьор на гюле Георги Иванов ще гони добри резултати на турнири в Зеница (1 юни), Прага (5 юни) и Шчечин (18 юни).

На 4 юни ще бъде и първия мемориал в памет на легендарната румънска атлетка  Йоланда Балаш Сотер, който ще събере най-много български звезди в град Питещи. Там ще се състезават националната рекордьорка на 3000 м стипълчейз Силвия Дънекова и Румен Димитров (троен скок), които имат нормативи за олимпийските игри в Рио, а Денис Димитров (100 м), Тихомир Иванов (скок височина) и Милена Миткова (скок дължина) ще гонят резултати за участие в най-големияя спортен форум.

На 4-5 юни ще бъде и националния шампионат за юноши и девойки до 18 години, където ще участват над 700 състезатели.

Share Button