Елена Исинбаева: „Известно е, че в САЩ, Великобритания, Германия и Кения системно се употребява допинг“

Известната с честния си и прям характер двукратна олимпийска шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева даде крайно рязко интервю за www.sports.ru.

Тя коментира многобройните допинг скандали с руските атлети.

„Аз реших да заявя: няма да отговарям за постъпките на други хора. Аз правилата не съм нарушавала. Винаги съм се състезавала честно и ще продължавам да се състезавам честно. Няма да позволя на никого да ме лишава от правата, които имам.

Ние прекрасно знаем, че в САЩ, Великобритания, Германия и Кения също бяха дисквалфицирани спортисти. Те спокойно си изтърпяха наказания от по две години, тренираха си и след това се върнаха на пистата. И печелят, и поставят рекорди. Ние знаем, че там има системна употреба на допинг. 

Но Русия, от своя страна никога не е предлагала: дайте да разгледаме въпроса за дисквалификация на тази или онази федерация. Но поради някакви си причини някои се самозабравиха и си позволяват да ни съдят по напълно непонятни и несправедливи правила.

Пет години тренирах в чужбина при друг треньор. Непрекъснато бях посещавана от чужди допивг полицаи, а пробите винаги са били отрицателни. Така че откъде накъде сега аз си стоя вкъщи, а не поставям световни рекорди? И защо не мога спокойно да се готвя за олимпийските игри?“ – възмутена е Исинбаева.

Share Button