Бесните тренировки на Асбел Кипроп, Джефри Камворор и Дейвид Рудиша

Американският журналист на свободна практика Анди Арнолд, който пише за списанието „Letsrun“, разказва за своите впечатления от подготовката на най-добрите бегачи на дълги растояния в света.

Предлагаме ви неговия кратък обзор.

„Новият етап от Диамантената лига вече стартира и привлича вниманието на любителите на леката атлетика от целия свят. Но този факт вълнува преди всичко умовете на младите кенийски атлети, в джобовете на които свири вятърът и за които дори една победа на етап от Диамантената лига може да преобрази тяхното финансово състояние и това на семействата им. 

През месец май цяла Кения се готви за олимпийския сезон и именно тогава тренировките стават изключително тежки и интензивни.

През последните няколко седмици аз обикалям спортните съоръжения в Итен, за да оценя тежестта на тренировъчните занимания на елитните атлети.

Преди две седмици станах свидетел как Джефри Камворор, заедно с 20-ина членове на групата на треньора Патрик Санг, направиха следната тренировка: 6 х 600 м по 1:30 мин, последвани от 10 х 300 м по 38 – 39 сек – всичките през 100 м леко бягане.

kamvoror_1

Миналата събота бях при Брат Холм, треньора на Дейвид Рудиша, които имаха занимание на новата тартанова писта в тренировъчния център на Лорна Киплагат. Заедно с мен тренировката беше наблюдавана от снимачна група от Южна Африка. След снимките те заявиха, че са започнали да разбират по друг начин значението на думата „скорост“.

Ние видяхме как високият на ръст световен рекордьор правеше свободно отсечки по 300 м за 37 сек. Но още по-удивителни бяха отсечките от 150 м, изминати за по 16 сек. „Онзи ден Дейвид имаше тежка тренировка по хълмовете на Итен – 12 х 220 м срещу наклон през леко бягане, затова на днешното занятие просто следя за ритъма на бягане,“ – обяснява треньорът Брат Холм и казва, че следващите тренировки ще бъдат още по-тежки.

rudisha

Но най-впечатляващо зрелище бяха тренировките на Асбел Кипроп., който се готви за бягането на 1 миля на „Prefontaine Classic“ в Юджийн.

Първото тренировъчно занятие на Кипроп, което наблюдавах, беше миналия вторник в 8 часа сутринта. В Кения сега е сезонът на дъждовете и пътищата са толкова кални, че повечето от елитните бегачи са принудени да бягат на тартанова писта. За да тренират на нея, те плащат около 5 долара за вход, независимо от ранга си. Асбел, заедно с 12 свои съотборници, започна занятието с 3-километрова загрявка. Докато загряваха, аз ги попитах за тренировката.

„Ще правим отсечки по 600 и по 400 м, но с кратка почивка,“– обясни Кипроп. А неговият приятел Джеймс Магут (3:30 мин на 1500 м) добави: „Ще бъде тежка тренировка“.

Това беше нещо ново за мен. Досега не бях чувал от кенийци да казват преди тренировка, че ще бъде тежка. След загрявката групата от 13 атлети застана на старта на 200 м, като най-отпред бе пейсмейкърът Ендрю Ротич. Той измина първите 200 м за 27 сек, 400 м – за 55 сек, след което спря. Последните 200 м Кипроп бяга сам и направи отсечката от 600 м за 1:24 мин.

След минута и половина леко бягане (200 м) групата пробяга втора отсечка от 600 м. Отново отпред бе Ротич: 200 м за 26 сек, 400 м за 54 сек. Последните 200 м напред отново бе Кипроп – 1:23 мин! На следващите отсечки групата започна да изостава от Асбел. Третата отскечка той измина сам за 1:26 мин (пейсмейкърът имаше по-дълга почивка). Четвъртата отсечка бе пробягана за 1:24 мин, а на финала групата изостана от Кипроп на 15 метра. Като се има предвид кои бяха тренировъчните партньори на Кипроп, може да се прецени и колко тежка бе тренировката: освен Джеймс Магут, тук бяха Кипчирчир Кипту (3:35 мин на 1500 м), Клемент Лангат (13:15 мин на 5000 м), Хилари Майо (3:35 мин на 1500 м). Някои с труд завършиха отсечката, като показаха време 1:38 мин.

Малка почивка под формата на 9-минутно леко бягане. И групата отново застана на старта. Половината от атлетите дишаха тежко и едва се държаха на краката. Само Асбел Кипроп изглеждаше свеж.

Последваха три отсечки по 400 м, всяка по 53 сек, през 3 минути леко бягане между отсечките. Последната отсечка Кипроп я направи сам.

Тази тренировка само ми напомни кой е най-добрият бегач в света на една миля. Но това, което видях миналата неделя, не остави у мен съмнение, че световният рекорд ще падне.

Както и във вторник, бегачите платиха за тренировката на стадиона на Лорна Киплагат. Денят беше облачен и хладен.

Тренировката бе обявена предварително. Първо трябваше да се бяга 1200 м с темпото за 1500 м. След това – 7 минути почивка (леко бягане). Следват 4 х 400 м в състезателно темпо през 50 сек леко бягане. Следва още една почивка от 7 минути. Тренировката завършва с бързи отсечки от 200 м.

Аз гледах с ококорени очи как Асбел Кипроп преодоля първите две обиколки за 1:51 мин, воден от пейсмейкър, а последната обиколка измина сам за 56 сек. Така 1200 м му се получиха за 2:47 мин! Това е в Кения, на 2400 м надморска височина, в тренировка без почивка преди това и без специално подвеждане… Никой от неговите съотборници дори не можа да се приближи близко до него. И докато останалите атлети жадно гълтаха разредения въздух и се поклащаха на краката, Асбел започна 7-минутното възстановително бягане.

След 7 минути последваха 4 х 400 м – 54, 53, 54, 54 сек. Почивката беше 50 сек леко бягане.

Отново 7 минути леко бягане, след които последваха 4 х 200 м – 23, 23, 23, 23 сек. Почивка – отново 50 сек между отсечките.

Ако обобщим, неделната тренировка на Асбел Кипроп изглеждаше по следния начин:

 

  • 1200м – 2:47 мин;
  • Почивка 7 минути;
  • 4х400м (почивка 50 секунди): 54, 53, 54, 54 сек
  • Почивка 7 минути;
  • 4х200м (почивка 50 секунди): 23, 23, 23, 23 сек.

След леко разпускане ние се видяхме извън стадиона. Кипроп, в приповдигнато настроение, седеше на шофьорското място на своето „BMW X6“ и разговаряше с Тимоти Лимо за предстоящото бягане на Диамантената лига в Юджийн. Когато му казах, че съм готов да напиша статия за него в „Letsrun“ със заглавието „Асбел непобедимият“, той малко се смути.

„Не, не, на стадиона ще бъдат най-добрите бегачи на света – Матю Центровиц, Абделати Игуидер, Тауфик Махлуфи. Всеки може да победи“.“

Превод: сп.“Атлетика“ и www.atletikabg.com.

 

 

Share Button