Мирела Демирева спечели в Пекин и стана №6 в света!

Балканската шампионка в скока на височина Мирела Демирева направи отлично състезание на турнира в Пекин от сериите на ИААФ „Световно предизвикателство”. 26-годишната българка спечели дисциплината с 1.93 м.

Демирева остави зад себе си четири скачачки с по 1.90 – Светлана Радзивил и Надя Душанова от Узбекистан, Ирина Герашченко от Украйна и Левърн Спенсър от Сейнт Лусия. За Мирела това беше второ състезание на открито за 2016-а. Преди четири дни тя се класира пета на турнира от Диамантената лига в Шанхай, след като преодоля 1.88 от трети опит и направи 3 фаула на 1.90.

Дъщерята на бившите ни топ-атлети Красимир и Валя Демиреви има доста спомени от Пекин. Още през 2006-та тя участва на световното първенство за девойки в града, но отпадна в квалификациите.  Точно преди година Мирела се класира шеста в същия турнир с 1.88, но през август намери място във финала на шампионата на планетата (1.92 в квалификациите), където остана девета с 1.88.

Победата в Пекин е най-значимата за Мирела Демирева в комерсиалната верига, предвид категоризацията на турнирите. Серията Световно предизвикателство се нарежда веднага след Диамантената лига. Само три пъти в кариерата си 180-сантиметровата атлетка е преодолявала по-висока летва – през 2012-а тя спечели турнира в Люцерн с 1.95, през 2013-а беше втора на турнира в памет на Ищван Дюлай в Будапеща с 1.94, а миналата година бе четвърта в Мадрид, също с 1.94.   

В световната ранглиста за сезона Мирела дели 6-то място с още 5 атлетки – Илийнор Патерсън (Авл), Рейчъл Маккой (САЩ), Аликс Трежър (Кан), Лиз Патерсън (САЩ) и Мари-Лоранс Юнглфлайш (Гер). №1 е Чоунте Лоу (САЩ), която на 14 май победи с 1.96 на Иберо-Американския шампионат в Рио де Жанейро. След нея са Акела Джоунс (Барбадос) с 1.95, световната шампионка в зала Ваштай Кънингхам (САЩ), Спенсър и Душанов с по 1.94.

ИВАН ЧЕШАНКОВ

Share Button