Над 250 атлети на Световния атлетически ден и турнир „Младост“

Турнир за юноши и девойки младша възраст „Младост“ в Русе на 14 май беше за поредна година част от Световния атлетически ден, който се организира по целия свят от над 100 федерации на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации).

Тази година освен някой от най-добрите млади български атлети под 18 години участваха и гости от Румъния и Унгария. Събитието събра над 250 участника от цялата страна, а електронното времеизмерване бе предпоставка за покриване на нормативи в спринтовите дисциплини.

Най-силните постижения на турнира регистрираха Антонио Иванов (Атлетик – София), който спечели убедително на 100 м с 10.97 (-0.9) в сериите и 10.98 (-0.8) на финала на дисциплината. При момичетата съотборничката му Ариана Кузманова записа 5.95 (1.0) за безспорната си победа на скок дължина.

Двете постижения са покрити нормативи за европейското първенство за тази възрастова група в Тбилиси, Грузия през юли.

Два норматива за европейското на 400 м с препятствия за юноши покриха и варненците Станислав Станков (Супер спорт) – 54.40 и Димитър Балев (Черно море) – 55.86.

Нов национален рекорд на копие на собствен терен постигна Михаела Петкова (Дунав – Русе), която записа 42.35 за победата си.  Петкова подобри собствения си рекорд от 41.21 – постигнат на националния шампионат по хвърляния „Зимно първенство“ на 27 февруари тази година в Балчик.

Медалистите бяха наградени от националния рекордьор в бяганията от 1500 м до 10 000 м Евгени Игнатов, медалистката от европейски първенства в спринта и национална рекордьорка на 200 м – Анелия Нунева и спортния директор на БФЛА – Диан Драшков – бивш рекордьор на България с щафетата 4х400 м.

Пълните резултати от турнир „Младост“ и Световния атлетически ден вижте на www.bfla.org

Share Button