Класни атлети стартират на Варненския маратон

Няколко много класни атлети ще стартират утре в първото издание на Маратон Варна.

Сред участниците е молдовецът Роман Продиус, който ще бяга на Олимпиадата в Рио, шампионката на Кения за девойки Еверлин Косгей, победителят от маратона в Мюнстер (Гер) Патрик Муриуки (Кения), както и кениецът Кенеди Кипкиего с лично постижение 2:12 ч. от маратона в Анеси (Фр).
Всички те присъстваха на пресконференцията в Залата на славата на з. „Христо Борисов“, на която официалните лица съобщиха последни подробности за събитието ден преди старта.
Варна заслужава този маратон и аз съм щастлив, че една отдавнашна мечта се превръща в действителност,“ заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. „Подготовката се извърши за рекордно кратки срокове от 2-3 месеца, поздравявам организаторите и се надявам това да бъде началото на една верига от бягания, която през следващите години да се разрасне, да става все по-авторитетна и да включва нови бегови стартове и в други градове. Очаквам добри резултати тук, във Варна, тъй като трасето е равнинно, времето ще бъде приятно за бягане, а и морското равнище предполага отлични постижения,“ каза още Кралев, който не скри вълнението си като човек, свързан с този град и с атлетиката, по-специално с беговите дисциплини.

Кметът на Варна Иван Портних заяви, че Маратон Варна полага началото на една прекрасна инициатива. „Община Варна подкрепя масовия спорт, а това събитие популяризира както спорта, така и Варна като спортен център. Не е случаен и фактът, че стартът на маратона съвпада с  Откриването на летния туристически сезон,“ обяви Портних.

Имаме записани добри като класа участници с впечатляващи лични резултати. Събитието ще бъде и с благотворителна кауза с даряването на кръв в подпомагане кампанията на регионалния Кръвен център Варна. Каним варненци на  голям спортен празник, на старт/финала ще има богата развлекателна програма, демонстрации на йога, бойни изкуства, баскетбол, катерене по стена и др. В много държави маратонските бягания са издигнати в култ, това е цяла една култура. Надявам се утре нашият изтъкнат маратонец от близкото минало Станимир Ненов да поведе и много деца по най-кратката дистанция. Всъщност, това е и най-важната цел на подобни събитие да запалим повече млади хора по бяганията и по спорта,“ каза Анатоли Илиев, един от основните двигатели в организацията на веригата от маратони в България тази година.

DSC_0465

Зрителите ще могат де приветстват и някои от най-добрите български атлети в дългите дистанции. На късата дистанция от 16.8 км ще бягат европейската вицешампионка на крос Милица Мирчева, националната рекордьорка на 3000 м стипълчейз Силвия Дънекова и многократния шампион в бяганията на дълги разстояния Йоло Николов, а на класическия маратон ще видим световната студентска шампионка и победителка на Софийския маратон от 2007 г. – Добринка Шаламанова.

Тържественото откриване е в 9.30 ч., а стартът на маратона е утре (15 май) точно в 10.00 ч. на едно от най-красивите места във Варна – площад „Независимост“ до Операта, Финалът също ще бъда там, а дистанциите са 2 км, 8.4 км, 16.8 км и класическото разстояние на 42.195 км. Трасето преминава през пешеходната зона покрай Фестивалния и конгресен център и навлиза в зеленината на уникалната Морска градина.

Организаторите осигуряват рекорден награден фонд, който за всеки от стартовете е по 49 000 лв. – разбит в 44 индивидуални парични награди на 8.4 км, 16.8 км и 42.195 км. Победителите при мъжете и при жените ще получат минимум по 8 000 лв. За най-добрите комплексно във веригата от трите старта във Варна, в Ст. Загора и в София е предвиден допълнителен бонус.

Във Варна в неделя ще има и много призове за участниците в масовите бягания. Първите 40 финиширали в тях ще получат предметни награди – спортни сакове, анцузи и др.

Подробности за маратон Варна 2016 ще намерите на:  http://marathonvarna42km.com/

Share Button